latinica  ћирилица
08/02/2016 |  10:54 | Аутор: СРНА

Венецуела: Трговци скраћују радно вријеме

Трговачки центри у Каракасу, главном граду Венецуеле, саопштили су да ће скратити радно вријеме за четири часа дневно, како би испоштовали Владине мјере о штедњи електричне енергије.
Венецуела (илустрација РТРС) -
Венецуела (илустрација РТРС)

Министри кажу да је ниво воде на бранама 18 хидроелектрана у земљи на критично ниском нивоу усљед суше под утицајем временског феномена Ел Нињо.

Портпарол удружења трговаца у малопродаји рекао је да ће скраћење радног времена имати посљедице по радна мјеста, пренио је Би-Би-Си.

Државна енергетска компанија "Корпоелек" затражила је да се рестрикције уведу два пута дневно, од 13.00 до 15.00 и од 19.00 до 21.00 часова.

Умјесто тога, трговачко удружење саопштило је да има алтернативни приједлог: да се радње отварају касније - од 12.00 часова и да раде до 19 часова, чиме би се остварила четворочасовна уштеда у потрошњи електричне енергије.

Организација је саопштила да још није добила одговор.

Трговци упозоравају да би затварање радњи у поподневним сатима имало погубан утицај на њихово пословање, пошто људи купују највише у вријеме ручка.

Они наводе да би рестрикције подијељене на два пута по два часа биле катастрофалне за банкарски сектор, здравствене центре, услужне компаније, апотеке, супермаркете и ресторане.

Влада је затражила од грађана да почну да штеде енергију, а од јануара су на снази рестрикције у испорукама воде.