latinica  ћирилица
08/02/2016 |  10:28 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежене 74 године од злочина над ученицима ОШ "Ђура Јакшић" (ВИДЕО)

Служењем парастоса у Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац, обиљежене су 74 године од злочина над 52 ученика ове школе које су убиле усташе.
Бањалука: Обиљежене 74 године од злочина над ученицима ОШ "Ђура Јакшић" - Фото: РТРС
Бањалука: Обиљежене 74 године од злочина над ученицима ОШ "Ђура Јакшић"Фото: РТРС

Обиљежавању 74. годишњице злочина присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри Дане Малешевић и Миленко Савановић, те припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Чубриловић је рекао да је наша историја препуна оваквих догађаја, али да је овај злочин, у коме су дјеца побијена без испаљеног метка, најтрагичнији.

- Злочин у овој основној школи је један од најстрашнијих који је почињен у Другом свјетском рату. Нажалост, од исте руке и политике српски народ је неколико пута страдао у 20. вијеку, што не смије бити заборављено - истакао је Чубриловић.

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Миленко Савановић нагласио је да је идеологија фашизма у најгорем облику била манифестована у НДХ, те да су, вођене таквом идеологијом, усташе починиле стравичне злочине.

- Српски народ не смије више дозволити да буде убијан и прогањан - рекао је Савановић.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић поручио је да не смију бити заборављени злочини почињени над Србима.

- Дјеца из ове школе су убијена маљевима и сјекирама. Морамо се сјећати свих наших жртава, не да би се светили, него да злочини више никада не би били поновљени - рекао је Малешевић.

Присутни су истакли да је људски опраштати, али да се овај злочин никада не смије заборавити.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу Срба у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин побиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете. Годишњица овог страшног злочина обиљежена је јуче светом литургијом у Спомен-храму Светог великомученика Георгија, а на спомен-костурници у Дракулићу служен је парастос за невино убијене Србе.

Међу убијенима на звјерски начин, без испаљеног метка, била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.