latinica  ћирилица
08/02/2016 |  09:00 ⇒ 14:04 | Аутор: sputniknews.com

Савјет безбједности УН пооштрава санкције Сјеверној Кореји

Савјет безбједности Уједињених нација (СБ УН) снажно је осудио сјевернокорејско лансирање ракете дугог домета, што су сусједи те земље и САД оцијенили као покушај тестирања балистичке ракете.
Савет безбедности УН пооштрава санкције Северној Кореји(фото:AP, John Minchillo) -
Савет безбедности УН пооштрава санкције Северној Кореји(фото:AP, John Minchillo)

Након хитног састанка у Њујорку одлучено је да ће као одговор Сјеверној Кореји бити уведене додатне санкције.

Говорећи иза затворених врата на СБ УН закључено  је да је лансирање ракете „озбиљно кршење“ резолуције УН.

Представник Јапана Мотохиде Јошикава рекао је да постојеће санкције „нису зауставиле Сјеверну Кореју од развијања нуклеарног оружја“ због чега морају бити пооштрене. 

Амбасадорка САД Саманта Пауел рекла је да се УН нада да ће Кина, савезник Сјеверне Кореје, „увидјети велику пријетњу регионалном и међународном миру и безбједности и важност усвајања оштрих мјера“. 

Међутим, кинески амбасадор говорио је мање оштрим тоном, рекао је да свака одлука треба да „ради на смањењу тензије, као и на даљој денукеларизацији, одржавању мира и стабилности“. 

И Русија је, такође, позвала на „разумну резолуцију“ која неће довести до економског колапса у Сјеверној Кореји или повећања тензија. 

Из Пјонгјанга наводе да су испалили ракету да поставе сателит у орбиту, али критичари вјерују да је стварна сврха била тестирање технологије балистичке ракете. Иначе, Сјеверна Кореја је испалила ракету неколико недјеља након четвртог нуклеарног теста – оба чина су кршење санкција.

 Кремљ: Лансирање ракете неприхватљиво

Кремљ је поново осудио Сјеверну Кореју због лансирања ракете дугог домета са сателитом, оцијенивши да је то неприхватљиво те да представља кршење међународног права.

 Коментаришући наводе да приликом лансирања ракете коришћене руске компоненте, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да је то више "технолошко питање".

 "Наш став о том лансирању је недвосмислено изражен у пуном јединству СБ УН", рекао је Песков новинарима, преноси Ројтерс.