latinica  ћирилица
08/02/2016 |  08:50 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Курц: Србија је сидро стабилности на Западном Балкану

Србија је сидро стабилности на Западном Балкану и до сада је одиграла важну улогу током избјегличке кризе, изјавио је министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

Он је за београдски дневник "Данас", пред посјету земљама Западног Балкана, рекао да је Србија до сада одиграла позитивну улогу током избјегличке кризе, на чему је захвалан, и поручио да ЕУ мора да настави да пружа неопходну подршку Србији да би се ефикасно хватала у коштац са избјегличком кризом.

"Јасно ћу ставити до знања да ЕУ мора да настави да помаже Србији да се бори са избјегличком кризом", додао је Курц.

Он је истакао да је премијер Србије Александар Вучић, од када је ступио на дужност, увијек показивао јасну и постојану посвећеност чланству у ЕУ и реформама, чак и ако су оне болне, те нагласио да је Србија до сада, под Вучићевим вођством, већ покренула амбициозне реформе које су убрзале њен пут према ЕУ.

"Најважније је одржати такву посвећеност. Тешке, али неопходне економске реформе како би се српска економија учинила конкурентнијом почињу да показују своје ефекте", додао је Курц.

Истичући да је Србија веома значајно тржиште за аустријске компаније, Курц је рекао да је Аустрија број један инострани инвеститор у Србији, да тежи да одржи ту позицију, те да њен интерес на српском тржишту иде упоредо са снажним осјећањем одговорности у вези са образовањем и запошљавањем.

Курц, који је синоћ посјетом БиХ почео балканску турнеју, најавио је да ће током посјете Балкану предочити заједничке акционе планове који ће представљати чврст темељ на којем ће даље бити интензивирани односи са Аустријом.