latinica  ћирилица
08/02/2016 |  08:03 | Аутор: СРНА

Дачић: Притисци на Румунију да призна независно Косово

Румунија је изложена великим притисцима да промијени свој став о Косову и Метохији и призна нелегално проглашену независност, али ће Букурешт остати при садашњим позицијама, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је навео да му је то потврдио министар спољних послова Румуније Лазар Команеску, на маргинама састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, одржаном у Софији прошле седмице.

"Разговарали смо и још једном сам изнео аргументе Србије да статусно неутрални дијалог може бити једини пут за решавање отворених питања с Приштином. Добио сам уверавања да је засада све у реду и да Букурешт остаје при одлуци да не признаје /самопроглашено/ Косово", рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Он каже да, иако је најавио долазак, у Софији није био шеф дипломатије Грчке Никос Коцијас, која је, такође, под притиском да ревидира одлуку о непризнавању независности и чији су званичници у неколико наврата најављивали да ће подржати чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама.

Дачић и Коцијас ускоро би требало да разговарају у Атини, а о термину посјете српског министра спољних послова још се договарају.

Осим потврде подршке када је ријеч о самопроглашеном Косову, Дачић би са грчким колегом требало да разговара и о доласку премијера Грчке Алексиса Ципраса у Србију, наводи лист.