latinica  ћирилица
08/02/2016 |  07:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Сомалија: Бомба била скривена у лаптопу?

Званичници обавјештајне агенције Сомалије, који истражују експлозију у путничком авиону превозника "Дало ерлајнс", објавили су снимак на ком се види да је једном од путника дат лаптом у коме је наводно била скривена бомба.
Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (Фото: Darren Howe) -
Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (Фото: Darren Howe)

Национална обавјештајна и безбједносна агенција (НИСА) навела је да снимак камере за надзор открива да су двојица мушкараца дала лаптоп осумњиченом бомбашу.

- Истрага и даље траје, а око 15 људи је досад ухапшено. Резултати прелиминарне истраге показују да је бомба била у лаптопу који је унио један од путника - изјавио је агенцији АФП неименовани безбједносни званичник.

Према том извору, вјерује се да је "нападом координисала мрежа индивидуа, од којих су многи ухапшени".

Сомалијски министар саобраћаја и авијације, Али Ахмед Џамак, јуче је потврдио да је експлозија бомбе била разлог што је авион у уторак морао да принудно слети у Могадиш.

Према његовим ријечима, потврђено је да је дошло до експлозије бомбе у авиону и да је постојала намјера да сви у авиони буду убијени.

Авион је успјешно приземљио српски пилот Владимир Водопивец (64).

Водопивец је за АП рекао да никада није ни сумњао да је то изазвало нешто друго осим бомбе, напоменувши да је безбједност на аеродрому у сомалијској престоници била равна нули.

Он је за агенцију АП рекао да за читав инцидент криви одсуство безбједности на сомалијском аеродрому гдје је стање, како је навео, "хаотично".

Сомалијски званичници су саопштили да је један мушкарац погинуо у експлозији у авиону, који је због тог инцидента морао да се врати за сомалијску престоницу Могадиш и принудно да слети.