latinica  ћирилица
05/02/2016 |  15:43 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Скупштински одбори за европске интеграције о апликацији за чланство БиХ

У одборима за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске, Парламента Федерације БиХ и Парламента БиХ сагласни су да је апликација за чланство у ЕУ, која би требало да буде предата 15. фебруара вјетар у леђа на европском путу.
Скупштински одбори за ЕУ интеграције - Фото: РТРС
Скупштински одбори за ЕУ интеграцијеФото: РТРС

Подношење пријаве за чланство БиХ у ЕУ,која би требало да буде предата 15. фебруара само је маркетиншки трик,сматра предсједник НСРС, Недељко Чубриловић. Странке на власти у Сарајеву, тврди, само желе да замажу очи грађанима о наводним успјесима, а игноришу одређене поруке из ЕУ да је за то још прерано.

Ипак,чланови одбора и комисија за европске интеграције парламената у Босни и Херцеговини подржали су спровођење акционих планова за реализацију Реформске агенде за БиХ до 2018. и поздравили одлуку за подношење пријаве. 

Пријава за чланство-значајан корак или још једна у низу успутних станица ка Европској унији? У одборима и комисијама за ЕУ интеграције парламената у Босни и Херцеговини су оптимисти, али и свјесни да тек након 15. фебруара БиХ мора да "заврне рукаве".

Признају да је пријава формалност, али тврде веома битна. До када ће БиХ након тог 15. фебруара да чека на чланство, то за сада нико не може да каже, а ни процјене нису релевантне.

Подсјећају да су неке земље након предаје апликације чекале и по више година до коначног чланства у Европску унију.