latinica  ћирилица
05/02/2016 |  15:41 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Дервента: Промовисана књига "Бањалука - знамените жене у историји града"

У Народној библиотеци "Бранко Радичевић" у Дервенти данас је одржана промоција књиге "Бањалука - знамените жене у историји града", која је настала као резултат истраживања ауторског тима.
Дервента - Промоција књиге - Фото: СРНА
Дервента - Промоција књигеФото: СРНА

О књизи, у којој су заступљене 32 личности бањалучке регије, говориле су један од аутора Биљана Панић Бабић, која је ванредни професор Филолошког факултета у Бањалуци, и рецензент Татјана Дуроњић.

Бабићева је рекла да су аутори шест година радили на овој књизи, која је до сада промовисана у Аустрији, шест градова Републике Српске, а ускоро ће бити представљена у Суботици.

Према њеним ријечима, књига је штампана у 150 примјерака на ћирилици, а због недостатка новчаних средстава, штампање на латиници чека нека боља времена.

Бабићева је рекла да књига обухвата период од 16. вијека до завршетка Другог свјетског рата, а почиње причом о Шемси кадуни, првој жени која је у вези са историјом града, рођеној сестри Мехмед-паше Соколовића.

"Потом слиједе легенде о Сафикади и харамбаши Мари, Анки Дракулић, Гизели Јанушевски и даље кроз историју, преко првих учитељица, жена утицајних личности, до глумица и учесница НОБ-а", додала је Бабићева.

Носиоци пројекта су Филозофски факултет и Филолошки факултет Универзитета у Бањалуци, а издавач монографије је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.