latinica  ћирилица
05/02/2016 |  14:44 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Квар на респираторима у Бањалуци: Двије бебе превентивно пребачене у Србију (ВИДЕО)

Због техничког квара на једном од респиратора на Клиници за дјечије болести у Бањалуци двије пријевремено рођене бебе премјештене су јуче на лијечење у Београд и Нови Сад.
Клинички центар Бањалука - Фото: РТРС
Клинички центар БањалукаФото: РТРС

На конференцији за новинаре коју је данас одржала Управа Универзитетског клиничког центра Републике Српске речено је да су бебе премјештене како би се ослободила два респитаторна мјеста и да њихово здравље није угрожено.

Респираторна потпора пријевремено рођених беба у Републици Српској врши се само у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци и тренутно располажу са шест респиратора.

Како истиче помоћник генералног директора за медицинске послове, Слободан Хајдер, у ситуацијама када су на интензивној њези сви респиратори заузети, бебе које су у најбољем здравственом стању упућују се у институције у Београд или Нови Сад како би ослободили респираторна мјеста.

Како истиче начелник Клинике за дјечије болести, Стојислав Коњевић покренута је процедура за набавку нових респиратора..

Из Клиничког центра поручују да се редовно врше контроле исправности и квалитета свих респиратора, како би се избјегле евентуалне компликације.