latinica  ћирилица
05/02/2016 |  14:34 | Аутор: СРНА

Малешевић угостио младу математичарку Тијану Бабић

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић организовао је данас пријем за ученицу бањалучке Гимназије Тијану Бабић која је освојила златну медаљу на Европском математичком такмичењу током којег је истакао да ће је Министарство подржати уколико се буде пласирала за Олимпијаду из математике.
Дане Малешевић са Тијаном Бабић - Фото: СРНА
Дане Малешевић са Тијаном БабићФото: СРНА

Малешевић је новинарима рекао да ће, уколико се Бабићева пласира за Олимпијаду из математике, на вријеме бити резервисане карте за екипу која би ишла с њом, да не би била сама на тако важном такмичењу.

Он је након пријема Бабићеве, ученице другог разреда бањалучке Гимназије која је освојила златну медаљу на Европском математичком такмичењу у Загребу, нагласио да је, осим што је Бабићева талентована, важно и да је спремна да ради и учи.

Малешевић је рекао да је математика предмет који захтијева упоран и константан рад.

Бабићева је рекла да је на такмичењу рјешавала задатке из комбинаторике, геометрије, алгебре и теорије бројева, те да је освојила 31 бод од укупно 40.

"Задовољна сам резултатима, али има још такмичења на којима бих жељела да учествујем. Вољела бих да прођем на Интернационалну математичку олимпијаду која се одржава ове године", истакла је Бабићева.

Она је додала да јој је комбинаторика омиљена област у математици, јер је у њој најмање заступљено учење теорема, а највише размишљање и сналажење.

Бабићева је навела да је са Малешевићем разговарала о својој идеји да се такмичарима из средњих школа пружи прилика да помажу основцима и припремају их за такмичења.

Професор математике у Гимназији Зорица Бојиновић каже да је задовољство радити са Бабићевом, јер не сматра математику бауком.

"Циљ нам је да мотивишемо ученике да заволе учење и математику, па је и овај пријем у Министарству добар подстрек и за Тијану и друге таленте", истакла је Бојиновићева.