latinica  ћирилица
05/02/2016 |  14:33 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Богданић: Ове године за социјалну заштиту 20.000.000 КМ

Влада Републике Српске је за ову годину намијенила 20.000.000 КМ за социјалну заштиту, која ће бити реализована кроз туђу његу и помоћ и социјална давања, рекао је данас у Прњавору министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић.
Богданић у посјети Дневном центру за дјецу са сметњама у развоју "Невен" - Фото: СРНА
Богданић у посјети Дневном центру за дјецу са сметњама у развоју "Невен"Фото: СРНА

Богданић је навео да је ријеч о значајним средствима, али да она, ипак, нису довољна за кориснике, због чега и локална заједница има обавезу да учествује у финансирању са 50 одсто.

"У Прњавору је присутна подршка локалних структура, од руководства Дома здравља до начелника општине. Влада неће бјежати од обавезе да додатно учествује у рјешавању проблема са којима се суочава Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју `Невен` и да у складу са могућностима помогне реконструкцију и опремање садашњег и новог објекта", истакао је Богданић који је посјетио ове двије установе.

Он је истакао да Влада измирује обавезе према социјалним категоријама и да ће наставити да подржава овакве центре.

"Сви морамо дијелити добро и лоше и овдје смо да помогнемо дјеци како би имала срећно дјетињство и будућност, али и квалитетну здравствену заштиту. Због тога је добро што се Центар налази у оквиру Дома здравља, гдје су им на располагању стручни радници", напоменуо је Богданић.

Предсједник Удружења родитеља дјеце са сметњама у развоју "Невен" Жељко Гуњић истакао је да је приоритет да буду обезбијеђене сталне просторије за Дневни центар.

"Рјешавање овог проблема је у току, а вјерујем да ћемо, захваљујући и Влади Српске, у наредном периоду постизати још боље резултате", додао је Гуњић.

Он је нагласио да је као родитељ дјетета са посебним потребама презадовољан што је у Прњавору отворен центар овог типа, јер је дјеци која су раније била затворена у кућама и нису била укључена у социо-едукативни процес, омогућено да се друже и напредују.

Начелник општине Прњавор Синиша Гатарић подсјетио је да локална заједница води рачуна о дјеци са посебним потребама и њиховим родитељима, а да је добар показатељ и то што се у цијелу причу жели укључити и ресорно министарство.

"Радује нас чињеница да смо отворили причу о пројекту уређења докторске куће на улазу у Дом здравља, која би била дата на кориштење Удружењу `Невен`. Циљ нам је да се ова зграда архитектонски сачува, али да буде намијењена дјеци са посебним потребама" рекао је Гатарић.

Директор Дома здравља Марија Стефањук каже да је добро што дјеца која бораве у Центру имају сталну здравствену заштиту.

"Ту су сви породични доктори, физијатар, психолог, психотерапеут, дакле, дјеца имају комплетну заштиту. Било би лијепо да имају и простор за игру и двориште. Наше је да им помогнемо, али Дом здравља неће успјети у томе ако буде сам", рекла је Стефањук.

Дневни центар за смјештај дјеце са посебним потребама у Прњавору отворен је прије три године, а његове услуге користи 25 дјеце.

Министар Богданић данас је посјетио и Дом здравља у Прњавору, гдје се у разговору са руководством, упознао са степеном организованости, начином функционисања и проблемима са којима се суочавају радници ове установе.