latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:38 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Вишеград: Запослени у Дому здравља ступили у штрајк (ВИДЕО)

Запослени у вишеградском Дому здравља ступили су данас у генерални штрајк, због три неисплаћене плате.
Вишеград - Дом здравља - Фото: РТРС
Вишеград - Дом здрављаФото: РТРС

Радници тренутно потражују око 100.000 марака.

Из Фонд здравственог осигурања саопштено је да немају неизмирених обавеза према овом Дому здравља, којем је за 2015. годину дозначено 1,2 милиона марака, а у овој години 100.000 марака.У рјешавање проблема ове установе активније би требало да се укључи и њен оснивач, локална заједница, наводе из Фонда. 

Посљедњу пуну плату око 70 радника примило је у септембру прошле године. За многе запослене рад у Дому здравља једини је извор прихода.

- Радници више не могу да издрже, раде вриједно, марљиво спашавају животе, раде за овај народ. Проблем сви знају, али треба нам било каква помоћ да би могли даље - истиче предсједник синдиката Дома здравља Вишеград, Драган Пејаков.

Вишеград - Штрајк у Дому здравља (Фото: РТРС)

Шест пута је Пореска управа Српске блокирала рачун Дома здравља како би се намирили неуплаћени доприноси, због чега недостаје новца за плате. У управи истичу да су захтјеви радника оправдани.

- Сада смо у ситуацији да на неки начин ови радници постају социјални случајеви. Ја сам као менаџер у овом тренутку учинио све што сам могао. Смањили смо број радника, урадили уштеде унутар предузећа, али то још увијек није довољно да би могли рећи да смо изашли из кризе - каже Љубиша Шкипина, директор Дома здравља.

За вријеме штрајка запослени ће поштовати минимум процеса рада.Служба Хитне помоћи збрињаваће хитне случајеве, јер живот никоме, како кажу, не смије бити угрожен.