latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:27 | Аутор: СРНА

Зехофер против Меркелове

Премијер њемачке покрајине Баварске Хорст Зехофер, нада се јачању економских и културних односа Њемачке и Русије, чиме је потврдио постојање двије паралелне спољне политике Нијемаца у погледу Руса - баварске и савезне.

Зехофер је, упркос критикама Берлина и кругова око канцелара Ангеле Меркел, дошао у посјету Москви и састао се са руским предсједником Владимиром Путином.

Баварски лидер истиче да Русија и Баварска имају "традиционално интензивне односе".

"Сматрамо да је наша дужност - дужност у нашим срцима и душама, да вратимо мало више повјерења у наше односе", рекао је Зехофер Путину.

Руски предсједник поручује да Москва има специјални однос са Баварском, те да је обим трговине и економских односа веома велики.

Сарадња са Баварском представља 20 одсто свих њемачко-руских економских веза.

Путин наглашава да 50 одсто њемачких инвестиционих пројеката у Русији долази управо из Баварске.

Дводневна посјета Зехофера Москви изазвала је бројне критике у Њемачкој, али аналитичари указују да иза његове одлуке о одласку код Путина стоје бројни пословни интереси и бизнисмени који нису задовољни начином на који Меркелова води политику према Русији.

Зехофер је, иначе, савезник канцелара Ангеле Меркел, али је жестоко критикује због пуштања миграната у толиком броју на Њемачку територију.

Берлин се налази под јаким притиском њемачких компанија које желе да се врате на руско тржиште.

Да у Њемачкој постоји озбиљан раскол по питању санкција Русији и погледа на њемачко-руске односе најбоље говори чињеница да је Зехофер конзервативни политичар из странке ЦСУ, која је у владајућој коалицији.

Он је и премијер, друге по богатству, њемачке покрајине Баварске на југоистоку земље /најбогатија је Сјеверна Рајна-Вестфалија/.