latinica  ћирилица
05/02/2016 |  11:41 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Касиповић: Напредак Правног факултета значајан за Српску

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је да је видљив напредак у раду Правног факултета Универзитета у Бањалуци, који је веома значајан за Српску и Министарство правде.
Обиљежавање 41.година рада Правног факултета - Фото: СРНА
Обиљежавање 41.година рада Правног факултетаФото: СРНА

На свечаности обиљежавања 41 године рада Правног факултета Универзитета у Бањалуци и 56 година од почетка изучавања правне науке у овом граду, Касиповић је рекао да овај факултет биљежи континуирани напредак, има све квалитетније дипломанте и све више домаћег кадра.

"Рад Правног факултета у Бањалуци, као и рад оног у Источном Сарајеву, од огромног значаја је за мој ресор. Задовољан сам видљивим напретком овог факултета, иако увијек може боље и, судећи према квалитету наставног кадра, то можемо и очекивати", нагласио је Касиповић, који је и потпредсједник Владе Српске.

Он је рекао да, иако су дипломирани правници најбројнији на Бироу за запошљавање, они се најчешће и запошљававају, и сигурно је да ће правника требати, јер Републику Српску и БиХ чека улазак у ЕУ и рад на тим питањима, што подразумијева да наставнички колективи на правним факултетима размишљају и о специјализованих студијским програмима о праву ЕУ.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да Правни факултет у Бањалуци спада у ред изузетно развијених факултета и у сами врх европских правних факултета.

"Овај факултет има сјајне професоре - научне раднике који васпитавају нову генерацију правника. Та генерација треба да изнесе терет 21. вијека, који се означава као вијек ученог друштва", додао је Кузмановић.

Он сматра да пракса и теорија морају садејствовати, да је добра теорија најбоља пракса, због чега се мора радити на томе да садашње генерације буду носиоци прогреса.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да је за 41 годину рада Правног факултета Универзитета у Бањалуци дипломирало око три хиљаде правника, одбрањено тридесетак докторских дисертација, 119 магистарских радова, те педесетак специјалистичких радова.

Према његовим ријечима, руковођен болоњским принципима, Правни факултет Универзитета у Бањалуци тренутно изводи наставу на мастер студијима, након чега ће почети са извођењем наставе на трогодишњим докторским студијима, инсистирајући прије свега на квалитету и стандардима стицања знања на овој високошколској установи.

"Препознатљиви смо по највишем нивоу наставе у региону и свијету, и на неки смо начини лидери у овој области образовања", рекао је Поповић, истичући да се свршени студенти Правног факултета Универзитета у Бањалуци, првенствено због стеченог нивоа знања, лако и запошљавају.

Поповић је подсјетио да је Правни факултет Универзитета у Бањалуци чланица Асоцијације правних факултета ЕУ, чланица свјетских асоцијације правних факултета са сједиштем у Вашингтону и Њујорку, те Међународног савеза правника са сједиштем у Москви.

Оливера Шево, један од дипломираних правника којима су на данашњој свечаности уручене дипломе, рекла је да јој је била част студирати на Правном факултету Универзитета у Бањалуци као једној од најстаријих високошколских установа у Републици Српској.

"Године постојања ове високошколске установе дају јој један посебан ауторитет. Студирати овдје није било једноставно, али једно је сигурно - Правни факултет у Бањалуци је могуће завршити и част га је завршити", рекла је Шево, која се прије неколико дана и запослила на Правном факултету као асистент на катедри за кривично право.

Обиљежавање 41.година рада Правног факултета (фото: Срна)

На данашњој свечаности уручене су дипломе за 157 дипломираних правника, магистара и специјализаната.

Свечаности су присуствовали бројни гости из политичког и јавног живота Српске, те чланови академске заједнице Републике Српске и рагиона.