latinica  ћирилица
05/02/2016 |  10:27 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Сарадња у области деминирања и заштите од пожара (ВИДЕО)

Директор Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић и директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез потписали су у Бањалуци меморандум о сарадњи који подразумијева мјере заштите од пожара и деминирање загађених шумских подручја.
Шуме Српске - потписивање - Фото: РТРС
Шуме Српске - потписивањеФото: РТРС

Марић је рекао да је прошле године у Републици Српској евидентирано 179 шумских пожара, који су захватили 6.067 хектара шума и причинили директну штету од 741.890 КМ.

Према његовим ријечима, физиолошка оштећења на дрвој маси током пожара евидентирана су на 32.324 метра кубна, док је тотално уништено 21.653 метра кубна дрване масе.

"На све ово највише је утицао људски фактор. Због тога је највећи значај овог меморандума што ствара претпоставке да постигнемо што боље резултате на пољу превенције и заштите природе, а прије свега материјалних и људских добара, како у `Шумама`, тако и у друштву опште", рекао је Марић у Бањалуци.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез истакао је да је сарадња "Шума" и Цивилне заштите у претходних неколико мјесеци показала да постоји много заједничких питања која треба плански рјешавати.

"У БиХ је још минама загађено 2,5 одсто територије, док је у Републици Српској тај проценат нешто мањи. Кад говоримо о шумама, под минама је око 56.000 хектара. Овим меморандумом стварамо могућности за израду бољих планова за деминирање угрожених шумских подручја", нагласио је Елез.

Елез је додао да се меморандум односи и на заједничко учешће у гашењу пожара, пробијању путева и слично.