latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:46 ⇒ 06/02/2016 | 08:20 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Захтјев за статус кандидата за ЕУ - маркетиншки трик (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је најава датума за предају захтјева БиХ за чланство у ЕУ маркетиншки трик, којим странке на власти у Сарајеву желе да замажу очи грађанима.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Да није тако, не би игнорисали одређене поруке из ЕУ да је прерано за подношење апликације", каже Чубриловић.

Он је за "Глас Српске" истакао да је општепознато да су три кључна услова за подношење кредибилне апликације – измјена Споразума о стабилизацију и придруживању, спровођење реформи и механизам координације и да одлуку о статусу кандидата мора подржати свих 28 чланица ЕУ. "Јасно је да БиХ није испунила кључне услове, као што је јасно и да ће тешко добити 28 гласова", нагласио је Чубриловић.

Када је ријеч о Уставном суду БиХ, Чубриловић је истакао да ће институције Републике Српске као и до сада, у складу са својим овлашћењима, инсистирати на доношењу закона о Уставном суду.

"Што се тиче референдума о одлуци Уставног суда БиХ којом је одредба у Закону о празницима Српске проглашена неуставном, Народна скупштина искористиће сва правна и политичка средства да би био сачуван идентитет и субјективитет Српске, укључујући и право на референдум о одлуци Уставног суда БиХ", рекао је Чубриловић.

Он сматра да је значајно што су посланици из свих политичких странака из Српске заједно тражили усвајање закона о Уставном суду БиХ, те истиче да начин гласања у Уставном суду БиХ мора бити прилагођен уставноправном уређењу БиХ.

"Стране судије требало је да већ 2001. године буду замијењене судијама из конститутивних народа. Приликом одлучивања и остваривања надлежности Уставног суда БиХ скоро увијек је долазило до прегласавања уз помоћ страних судија", рекао је Чубриловић и додао да се тиме додатно погоршавала политичка ситуација у БиХ.

На питање када би одлука о одржавању референдума могла бити објављена, Чубриловић је рекао да ће највиши органи Републике Српске процијенити околности у којима објављивање одлуке неће изазвати било какве правне или политичке проблеме, те да се то односи и на стварање услова за несметано спровођење републичког референдума.

"Могуће је и расписивање референдума на којем би грађани одлучили о томе да ли прихватају одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике Српске", навео је Чубриловић.

Он је рекао да сматра, а бошњачки политичари и дио представника међународне заједнице да страхују, да ће Српска, користећи демократско право за референдум, показати пуни демократски капацитет и дати до знања да је суверена у одлучивању о свим важним питањима.

Када је ријеч о кризи која је настала након хапшења лидера Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића, Чубриловић сматра да је она само врх леденог бријега и стања у којем се налази власт на нивоу БиХ.

На питање каква ће порука бити послата ако Радончић буде ослобођен кривице, Чубриловић каже да ће то бити само још један доказ да су Суд и Тужилаштво БиХ инструменти политичких или других интересних група које злоупотребљавају правосудне органе и тако желе да владају.

Чубриловић је рекао да притисци на институције и на Републику Српску трају од потписивања Дејтонског мировног споразума. "Само заједничким ђеловањем и коришћењем демократских капацитета можемо се одупријети притисцима", поручио је Чубриловић.