latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:20 | Аутор: СРНА

УН: Најмање 200 милиона жена подвргнуто обрезивању

Најмање 200 милиона жена и дјевојака у 30 земаља подвргнуто је обрезивању, од тога половина у Египту, Етиопији и Индонезији, саопштила је Агенција УН за дјецу.
УНХЦР -
УНХЦР

Ова бројка укључује скоро 70 милиона дјевојака и жена више него што их је, према процијенама, било 2014. године.

У извјештају УН се наводи да су узрок томе раст популације у неким земљама и нови подаци из Индонезије.

Генерална скупштина УН једногласно је одобрила резолуцију у децембру 2012. године позивајући на глобалну забрану гениталног сакаћења жена, што је вишевијековна пракса која проистиче из вјеровања да обрезивање контролише женску сексуалност и повећава плодност.

УН позивају на потпуну елиминацију ове праксе до 2030. године.

У извјештају УН се наводи да, ако се настави овај тренд раста популације, број дјевојака и жена подвргнутих овом захвату биће повећан значајно у наредних 15 година.

Шеф УНИЦЕФ-а за статистику Клаудија Капа, главни аутор извјештаја, рекла је да је податак о процијењених 200 милиона обрезивања резултат истраживања по домаћинствима.

"Око 30 земаља, већином у Африци, Блиском истоку и Азији, има највећи удио репрезентативних података. Међутим, ово је сигурно мањи број од реалног. Има много земаља у којима ова пракса постоји, али не постоје расположиви подаци о томе", рекла је она агенцији АП.

Она је додала да ова пракса постоји и у другим земљама, које нису наведене у студији, као што су Индија, Малезија, Оман, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, као и дијелови Аустралије, Сјеверне Америке и Европе у којима живе мигранти из земаља у којима је раширено обрезивање жена.

Према подацима УНИЦЕФ-а, већина жена се обрезује прије навршене 15. године, док у Јемену 85 одсто дјевојака односно дјевојчица буде подвргнуто овом захвату у првој седмици живота.

Дјевојчице млађе од 14 година чине 44 милиона обрезаних и то највише у Гамбији, затим у Мауританији и Индонезији, гдје је честа појава обрезивања дјевојчица од 11 година или још млађих.

У Сомалији су то жене у доби од 15 до 49 година и то њих 98 одсто, у Гвинеји 97 и Џибутију 93 одсто.