latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:07 ⇒ 10:46 | Аутор: Блиц

Би-Би-Си: Овако би изгледао рат Русије и Америке (ВИДЕО)

Британски јавни сервис Би-Би-Си, јуче је у етар пустио документарну серију у којој се симулира војни конфликт између Русије и Летоније, уз могућу употребу нуклеарног оружја.
Како би изгледао "Трећи свјетски рат" по Би-Би-Си-ју? - Фото: Screenshot/YouTube
Како би изгледао "Трећи свјетски рат" по Би-Би-Си-ју?Фото: Screenshot/YouTube

“Трећи свјетски рат у командном центру“, како је наслов шоуа, изазвао је оштре критике Руске думе и шефа Комитета за међународне послове Алексеја Пушкова, преноси “Спутњик“.

“Сама идеја серије о нуклеарном рату са Русијом од Би-Би-Сија прави претендента на прво мјесто међу западним медијима за распиривање мржње и војне хистерије“, написао је Пушков на свом Твитер профилу, а сама Дума оцијенила је шоу као “скандалозан“ уз опис да је у питању “идејни идиотизам“.

У ратним надметањима учествују британске дипломате и војни стратези који имају задатак да израде идеалан план борбе.

У средишту серије је Русија која је окупирала летонску Латгалију. У настојању да поврати Летонији независност, НАТО тражи помоћ Велике Британије која одбија да употријеби нуклеарно оружје у борби против Руса.

Ипак, Сједињене Америчке Државе нису толико принципијелне и свијет бива увучен у трећи, нуклеарни свјетски рат. Како наводи “Спутњик“, Би-Би-Си је уложио велике своте новца будући да је у реализацији ангажована реална војна техника, а ту су и сепаратисти, летонска администрација, референдум на руском језику, заставе непостојеће државе..

Даље, о измишљеним догађајима (Русија баца нуклеарну бомбу на британске бродове) говоре прави аналитичари и војна лица између осталих и бивши министар из Камеронове владе Паулин Невил Џонс и бивши командант британске флоте, адмирал Алан Вест.

Убрзо се огласио и Дмитриј Песков, портпарол Кремља, који је рекао да руски званичници нису гледали Би-Би-Сијев “хипотетички војни конфлит између Русије и НАТО".

Упитан да ли Кремљ обраћа мање пажње на Би-Би-Сијеве емисије, Песков је одговорио да је штета трошити вријеме на такво “смеће“.

- На жалост, наше колеге са Би-Би-Си у посљедње вријеме пружају садржај ниског квалитета, тако да не журимо да погледамо њихов програм - рекао је Песков којем је затражено да прокоментарише сценарио.

Ово није прва провокативна емисија коју је Би-Би-Си приредио у посљедње вријеме.

Британски јавни сервис је прошле недеље емитовао документарни филм у којем подсекретар за тероризам и финансијски обавештајац Адам Шубин тврди како је руски председник Владимир Путин корумпиран, те да је америчка влада знала за то “много година уназад“.

У истој емисији, Би-Би-Си је навео да Путин посједује јахту вриједну 35 милиона долара.