latinica  ћирилица
05/02/2016 |  08:28 ⇒ 18:19 | Аутор: Агенције

Асанж очекује примјену одлуке панела УН, Шведска и Британија одбациле закључке панела

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изјавио је да очекује од Шведске и Велике Британије да примијене одлуку панела УН у вези са његовим притварањем.
Џулијан Асанж - Фото: Screenshot
Џулијан АсанжФото: Screenshot

Радна група УН закључила је да је Асанж притворен противно међународном праву у Амбасади Еквадора у Лондону и да треба да буде ослобођен, као и да има право на обештећење.

"Сада Шведска и Велика Британија имају задатак да примијене ову пресуду", рекао је Асанж у обраћању новинарима у Лондону путем видео-линка из Амбасаде Еквадора.

Он је додао да Британија и Шведска знају да ће услиједити посљедице ако буду подривале систем УН.

"Данас смо остварили заиста значајну побједу, која ми је вратила осмијех на лице", рекао је оснивач "Викиликса", пренио је "Спутњик".

Званичници Шведске и Британије одбацили су закључке панела УН и напоменули да је за Асанжом расписан европски налог за хапшење по оптужби за силовање, због чега Стокхолм тражи његово изручење.

Шведска влада је претходно саопштила да је Асанж сам изабрао да остане у амбасади Еквадора, гдје се налази од 2012. године.

Шведске власти немају контролу о његовој одлуци да остане у амбасади Еквадора, наведено је у саопштењу, у коме се додаје да је он слободан да је напусти у било ком тренутку.

Шведско Тужилаштво навело је да позив УН да Асанж буде ослобођен и да му буде извршена компензација "нема формални утицај на текуће истраге према шведском закону", пренио је АП.

Британија је саопштила да ће да оспори мишљење панела УН да је оснивач "Викиликса" жртва арбитрарног притвора те да ће Асанж бити ухапшен ако напусти зграду Амбасаде.

"То ништа не мијења. Потпуно одбацујемо тврдње да је Асанж жртва арбитрарног притвора. Ми ћемо формално оспорити мишљење радне групе УН", рекао је портпарол Владе.

Он је додао да Асанж добровољно избјегава законито хапшење избором да остане у Амбасади.

"Оптужба за силовање и даље стоји као и европски налог за хапшење тако да Лондон и даље има законску обавезу да изручи Асанжа Шведској", рекао је портпарол.

Панел независних стручњака УН саопштио је да оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа треба ослободити и платити му одштету јер је "арбитрарно затворен" у Амбасади Еквадора у Лондону.

Асанж /44/, који се суочава са изручењем Шведској због оптужби за силовање, затражио је азил у амбасади Еквадора у Лондону 2012. године.

"'Радна група за арбритрарни притвор' разматра различите форме ускраћивања слободе којима је подвргнут Џулијан Асанж, што представља облик арбитрарног притвора", рекао је шеф ове групе Сеонг-Фил Хонг.

Он је додао да се притвор мора окончати, да се морају поштовати физички интегритет и слобода кретања Асанжа и да му се мора дати право на компензацију.

Он тврди да је Асанж притворен јер се суочава са хапшењем чим изађе из зграде Амбасаде.

Тужилаштво у Шведској саопштило је да одлука панела УН неће имати формалног утицаја на њихову истрагу, а полиција Британије наводи да ће Асанж бити ухапшен ако изађе.

Асанж се у септембру 2014. године обратио УН тврдећи да је "арбитрарно приведен" јер не може изаћи, а да га не ухапсе.

У његовој притужби против Британије и Шведске наводи се да је "њему ускраћена слобода на арбитраран начин на неприхватљив временски период".

Шведско Министарство спољних послова саопштило је да је примило к знању да се одлука панела УН "разликује од одлуке шведских власти".

Викиликс тражи да налог за хапшење оснивача Џулијана Асанжа буде одбачен након што је добио подршку УН-а.

Портпарол Викиликса Кристин Храфншон каже да ће ствар постати врло озбиљна ако Велика Британија и Шведска не повуку своје налоге.

"Асанж је сретан због рјешења ове ситуације али још чека потврду од УН-а. Ако је ово резултат очекујемо да Велика Британија и Шведска повуку своје налоге за хапшење, да му Британија врати пасош и да слободу", рекао је Храфншон.

Како је најављено, Асанж би требао да одржи конференцију за новинаре током дана.