latinica  ћирилица
05/02/2016 |  08:23 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Одлука из Женеве, крај Асанжовим мукама?

Панел УН данас о судбини оснивача "Викиликса" - одлука необавезујућа. У случају позитивне "пресуде" излази из амбасаде Еквадора.

Судбина оснивача сајта "Викиликс", Џулијана Асанжа (44), који је, објављивањем америчких повјерљивих депеша изазвао гњев Вашингтона, данас је на новом искушењу. И сам наговјештај могућности да Асанж напусти уточиште у Амбасади Еквадора у Лондону, гдје је прије три и по године нашао спас од хапшења, и вјероватног изручења САД, праћен је новим пријетњама.

Из Женеве се, наиме, данас очекује - по свим наговештајима позитивна - одлука експертског панела УН по Асанжовој жалби да је његово задржавање у Амбасади Еквадора у Лондону, под пријетњом хапшења, нелегално. Лондон и Стокхолм су, међутим, и прије саопштења одлуке, одапели оштре стрелице, како према налазу панела УН, тако и на поруку самог Асанжа.

- Ако УН саопшти да сам изгубио спор против Велике Британије и Шведске изаћи ћу из амбасаде у петак у подне и дозволити британској полицији да ме ухапси, јер нема значајног изгледа за даље жалбе. Али, ако се утврди да су државне стране поступале незаконито, очекујем да ми се одмах врати пасош и прекину даљи покушаји мог хапшења - саопштио је Асанж.

Он је поднио жалбу одбору УН 2014. године, наводећи да живи у 30 квадрата у амбасади, без сунчеве свјетлости и свјежег ваздуха и тврдећи да је произвољно притворен, јер му пријети хапшење ако напусти амбасаду. Одбор правних стручњака УН, који је и прије одлучивао о законитости притварања у Саудијској Арабији, Мјанмару, Египту, у овом случају прикупио је доказе од Велике Британије и Шведске и најавио одлуку за данас.

Проблем је, међутим, што експертски панел УН нема формални утицај на британске и шведске власти. Стокхолм и Лондон реаговали су и прије званичне одлуке.

Шведско Министарство спољних послова је, не чекајући саопштење Женеве, саопштило да је панел УН оцијенио да је Асанж "нелегално притворен". Истовремено, Стокхолм је упозорио да је то "другачија процјена од оне коју су направиле шведске власти".

Лондон је у четвртак био још директнији. Портпарол британске владе је одбацио тврдње о произвољном притвору Асанжа, тврдећи да је он добровољно одлучио да остане у Амбасади Еквадора. Он је притом истакао да одлука одбора УН није правно обавезујућа и да су налози за хапшење још на снази, пишу Вечерње новости.

Британска полиција потврдила је да остају најављени планови о привођењу Асанжа.