latinica  ћирилица
05/02/2016 |  08:08 ⇒ 11:46 | Аутор: Б92

Нови снимак ИД: Дјечак џелат убија таоца и пријети

Исламска држава објавила је још један видео снимак погубљења који приказује дјечака афричког поријекла како одсјеца главу наводном припаднику сиријске опозиције.
Дјечак џелат на видеу ИД - Фото: Screenshot
Дјечак џелат на видеу ИДФото: Screenshot

У најновијем пропагандном снимку дјечак који говори енглеским језиком, идентификован као син џихадисте ИД Ебу Дарда, убија мушкарца за ког се наводи да је вјерски званичник сиријске побуњеничке групе “Фронт Леванта“ који се зове Мухамед Табшо.

Снимак траје 18 минута и приказује "признање" Табшоа којег дјечак одвлачи и присиљава да клекне на пут на непознатој локацији, претпоставља се у близини Алепа.

Прије него што усмрти таоца, дијете џелат пријети да ће Исламска држава уништити сиријске побуњенике које финансирају и подржавају САД и додаје да је и више него спреман за обрачун са америчким трупама.

"Фронт Леванта" формиран је у децембру 2014. године као фракција побуњеника која се бори против режима сиријског председника Башара ал Асада, али и против екстемиста Исламске државе.

Снимак још није верификован, али ово није први пут да ИД користи дјецу у пропагандне сврхе.

У марту 2015. године објављен је видео снимак који приказује како дјечак пуца у Арапа који је признао да је шпијун, а почетком јануара у пропагандном видео снимку дјечак који говори британским акцентом пријети Великој Британији.