latinica  ћирилица
03/02/2016 |  20:18 ⇒ 04/02/2016 | 08:20 | Аутор: СРНА

Представнички дом ПС БиХ - Комисији враћени приједлози Закона о Уставном суду и Кривичном закону

Представнички дом парламента БиХ није усвојио негативно мишљење Уставноправне комисије овог дома о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ и Приједлогу закона о измјени Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи клубови посланика СНСД-а и СДС-а.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Мишљење Уставноправне комисије није усвојено јер није добило подршку 13 посланика из Републике Српске. Из Српске је за мишљење гласао само Садик Ахметовић из СДА.

Оба законска приједлога враћена су Уставноправној комисији од које се тражи да о њима достави ново мишљење.

Ови законски приједлози на сједници Уставноправне комисије нису добили подршку за усаглашеност са Уставом БиХ и правним системом БиХ, као ни за принципе приједлога закона.

Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђа се да стране судије уступе мјеста домаћим с циљем јачања самосталности и независности Уставног суда БиХ.

"Окончање те праксе нужно је са становишта државног суверенитета и демократских начела. Јачање домаћих институција је обавеза БиХ и у процесу европских интеграција. Због тога је неопходно донијети Закон о Уставном суду БиХ", наводи се у образложењу овог законског приједлога.

Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ предвиђено је да се из овог закона бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права.

Није усвојен Приједлог закона о кориштењу и управљању имовином у својини БиХ који су предложили посланик СДА Шемсудин Мехмедовић и посланик БПС-а Заим Бацковић јер није добио подршку посланика из Републике Српске

У другом читању је усвојен Приједлог закона о штрајку запослених у институцијама БиХ којим БиХ, као чланица Међународне организације рада, ову област хармонизује са ратификованим међународним конвенцијама и међународним правом.

Законом се прописује да запослени не могу отпочети штрајк прије утврђивања минимума процеса рада који се утврђује одлуком Савјета министара БиХ уз консултације са синдикатом, ради заштите јавног и општег интереса грађана и безбједности.

У другом читању је усвојен и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, којим се успоставља систем средњорочног и годишњег планирања, те обезбјеђују основе за квалитетно управљање финансијским развојем у складу са надлежностима Савјета министара БиХ.

Усвојен је у другом читању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи којим се унапређују постојећа законска рјешења у складу са начелима ефикасне јавне управе.

Подржани су и амандмани према којим посланици неће имати право на савјетнике и шефове кабинета.

Измјенама и допунама овог закона једнообразно се рјешавају питања посебних услова за именовање руководилаца и замјеника руководилаца управних организација, чиме се ствара могућност веће конкуренције и спречава пракса субјективности у истицању услова које су до сада прописивале институције појединачно.

У првом читању је усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ, којим су уважене препоруке Манивала и побољшана постојећа законска рјешења ради брже, једноставније и квалитетније примјене.

Допунама је предвиђена обавеза удружења и фондација да Министарству правде БиХ, као регистарском органу, достављају финансијске извјештаје ради објаве на веб-страници, чиме се додатно обезбјеђује праћење финансијских токова новца.

На овај начин биће унапријеђен систем превенције борбе против прања новца и финансирања тероризма у складу са препорукама Манивала.

Измјенама и допунама Закона поједностављује се и убрзава процес регистрације невладиних организација, чиме се грађанима на једноставнији начин омогућава право на удруживање и остваривање заједничких интереса.

Одгођено је изјашњавање о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о Савјету министара БиХ.

Није усвојена Мехмедовићева посланичка иницијатива за формирање комисије за избор текста химне БиХ, јер су против били посланици из Републике Српске.

Није усвојена ни иницијатива посланика СНСД-а Душанке Мајкић да у дневни ред сједнице Представничког дома буде уврштена анализа стања у Министарству иностраних послова БиХ и дипломатско-конзуларној мрежи БиХ.

Гласањем о свим тачкама дневног реда окончана је данашња сједница Представничког дома, а наредна је планирана за 16. фебруар.