latinica  ћирилица
03/02/2016 |  20:11 | Аутор: СРНА

Хаг: Србија да каже шта чини у вези са хапшењем радикала

Хашки трибунал позвао је данас Владу Србије да 10. фебруара на судској расправи додатно образложи шта чини да испуни судски налог за хапшење чланова Српске радикалне странке Петра Јојића, Вјерице Радете и Јове Остојића, оптужених за непоштовање суда.
Хашки трибунал - Фото: Wikipedia
Хашки трибуналФото: Wikipedia

У данашњој одлуци Расправно вијеће Трибунала утврдило је да је "наставак одбијања Србије да испуни налог за хапшење неприхватљив".

Најављено је да ће о новонасталој ситуацији бити ријечи на расправи у идућу сриједу, на коју су позвани представници Србије, преносе београдски медији.

Влада Србије је почетком децембра прошле године, у писму предсједнику Трибунала Кармелу Ађијусу иницирала да се размотри могућност да предмет против троје радикала буде "уступљен" правосуђу Србије.

Налог за хапшење троје радикала Трибунал је издао крајем прошле године, а Београд до данас није поступио по њему.

Трибунал је Радету, Јојића и Остојића оптужио због утицања на свједоке и ометања правде у поступку против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

Оптужница је подигнута 30. октобра 2012, а суд у Хагу објавио ју је тек 1. децембра 2015. године, уз образложење да то чини зато што званични Београд није оптужене ухапсио.

Лидер радикала Шешељ је више пута изјавио да се добровољно неће враћати у Хаг, упркос наредбама тамошњих судија, а исто су, након објављивања оптужнице против њих, рекли и Радета, Јојић и Остојић.