latinica  ћирилица
03/02/2016 |  19:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Сомалија: Експлозију у авиону највјероватније изазвала бомба

Експлозију у авиону превозника "Дало ерлајнс" највјероватније је изазвала бомба, саопштили су данас стручњаци авијације и српски пилот који је успјешно приземљио летјелицу послије инцидента.
Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (Фото: Darren Howe) -
Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (Фото: Darren Howe)

Сомалијска влада је претходно објавила да се вјерује да узрок експлозије има везе са ваздушним притиском.

Српски пилот Владимир Водопивец (64) је казао за "Блиц" да мисли да је у питању била експлозивна направа и да је пријатељу рекао да је мислио да је то била бомба.

Стручњак за безбједност авиосаобраћаја Ксавијер Тителман је рекао да је упоредио снимке експлозије са фотографијама претходних експлозија и да све личи на експлозију бомбе.

Сомалијски званичници су саопштили да је један мушкарац погинуо у експлозији у авиону, који је због тог инцидента морао да се врати за сомалијску престоницу Могадиш и принудно да слети.

Власти округа Балад, око 30 километара сјеверно од Могадиша, саопштиле су да је на том подручју пронађено тијело мушкарца, за којег се вјерује да је исисан из авиона у тренутку послије експлозије, која је направила рупу у трупу авиона.

Авиопревозник "Дало ерлајнс" је на својој страни на Фејсбуку јуче саопштио да је авион полетио из Могадиша за Џибути са 74 путника, кад је "дошло до инцидента" усљед којег је авион морао да се врати за полазиште, као и да је притом лакше повријеђено двоје људи.