latinica  ћирилица
03/02/2016 |  19:03 | Аутор: СРНА

ЕП похвалио конструктивност Србије у мигрантској кризи

Посланици Европског парламента расправљали су о Резолуцији о Србији, те похвалили конструктиван приступ Београда мигрантској кризи и поручили да би прва преговарачка поглавља са ЕУ требало да буду отворена у првој половини године.
Европски парламент - Фото: Screenshot
Европски парламентФото: Screenshot

Европски комесар Јоханес Хан рекао је у обраћању посланицима да би поглавља 23 и 24, која се тичу основних права, требало да буду отворена у првој половини године.

Он вјерује да ће и нова влада, послије избора, остати посвећена реформском приступу и дијалогу са самопроглашеним Косовом.

- Србија је преузела важне кораке на европском путу и веома је посвећена регионалној сарадњи и стабилности, реформи правосуђа и јавне управе и нормализацији односа са Приштином - рекао је Хан.

Он је нагласио да је импресиониран веома позитивним и хуманим начином на који се Србија суочила са мигрантском кризом, преносе београдски медији.

Хан сматра важним да Београд настави конструктиван приступ у нормализацији односа са Приштином, паралелно са процесом европских интеграција.

Министар спољних послова Холандије Берт Кундерс вјерује да ће кључна поглавља 23 и 24 бити отворена током предсједавања његове земље, односно до краја јуна.

Он је рекао да је Србија показала конструктивну улогу у мигрантској кризи и да ће ЕУ наставити да подржава Србију у том погледу.

Посланици Европског парламента ће и сутра расправљати о Резолуцији о Србији чији је аутор извјестилац за Србију Дејвид Мекалистер.