latinica  ћирилица
03/02/2016 |  17:01 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Директори полиција одлучили - забрањен улазак мигрантима без пасоша

Балканске земље забраниле су улазак мигрантима који немају исправне путне документе или дају лажне податке о националности и идентитету, договорили су се данас директори полиција Македоније, Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије на састанку у Скопљу.

Директори полиција договорили су се да буде урађена стандардизација за регистрацију миграната и да се успоставе јасни заједнички критеријуми које мигранти морају да испуне да би могли да наставе пут.

"Формулари ће бити исти за сваку земљу. У њих ће се уносити лични подаци, добијени преко регистрације у националној бази података", саопштило је македонско Министарство спољних послова.

У посљедња 24 часа македонски МУП издао је страним држављанима 1.133 потврде за признавање права на азил у Македонији.

На грчко-македонској граници налази се велики број избјеглица које покушавају да уђу у Македонију. У грчком мјесту Идомени, у близини границе са Македонијом, данас је пристигло око двије хиљаде људи.

Хуманитарне организације сматрају да постоји могућност да избјеглице остану данима заглављене у прихватним центрима у Грчкој и Македонији због штрајка таксиста који не пропуштају возове, захтијевајући да и они буду укључени у превоз избјеглица.

Таксисти штрајкују трећи дан, а у посљедња три мјесеца ово је њихов четврти штрајк.

Они су данас пропустили само један воз, а неколико стотина избјеглица аутобусима и такси возилима кренуло је према Табановцима на граници са Србијом.

Таксисти тврде да ће блокирати пругу све док не добију писану гаранцију да могу да превозе избјеглице.