latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:42 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Хан Пијесак: Нове турбуленције у локалној власти (ВИДЕО)

У Хан Пијеску нове турбуленције у локалној власти. Све је кулминирало на посљедњој сједници Скупштине на којој се, умјесто начелника Љубивоја Шупића, појавио његов савјетник Радиша Пејановић.
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

Начелник је тада био на боловању, а из опозиционог СНСД-а истичу да нико нема правo да мијења начелника, осим његовог замјеника. Међутим, проблем је што у овој општини ни до данас нико није именован на ту функцију. 

Непротоколисано обавјештење о томе да ће савјетник Радиша Пејановић заступати одсутног начелника, као и овлашћење са, како тврде, спорним факсимилом, дигли су на ноге опозицију у Хан Пијеску.

- Не може нико мијењати начелника осим његовог замјеника у његовим пословима и друга ствар што је на овлашћењу потпис другачији него што то начелник потписује руком. Касније су рекли да је то факсимил, међутим, такве одлуке и таква овлашћења се не потписују факсимилом, него потпис мора бити оригиналан, рекао је Јанко Голијан, шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Хан Пијесак.

Одборници СНСД-а напустили су сједницу Скупштине. Међутим, за предсједника Скупштине општине ту нема ништа спорно.

- Потпис начелника скупштине за овлашћење или обавјештење свом савјетнику је законско право начелника, само што је начелник ставио потпис факсимилом. Ако је то противзаконито, онда има ко је надлежан, нек то санкционише. Мени је било чисто стање, истакао је Драган Лапчевић, предсједник СО Хан Пијесак.

Начелник тврди - има право да овласти било кога да га заступа.

- Мој потпис који сам ставио на факсимил је овјерен и у банци и у Пореској управи и било гдје да се даје, тамо гдје треба да се овјери. Значи, то је званичан мој потпис, нагласио је Љубивоје Шупић, начелник општине Хан Пијесак.

Највећи проблем је што Хан Пијесак ни до данас нема изабраног замјеника начелника. Из ресорног министарства подсјећају - закон прописује да начелник има замјеника и у конкретној ситуацији сматрају да би требало да буде изабран.

- Неће га ни бити док сам ја овдје, јер је сва проблематика је у томе што они мени од почетка мандата, а то је већ четврта година намећу човјека којег ја нећу никад предложити за замјеника начелника, додао је Шупић.

Несвакидашње је и то што Хан Пијесак нема ни начелнике у одјељењима за финансије и општу управу. Њима руководе савјетници. У СНСД-у кажу да ће због посљедњих дешавања тражити реаговање надлежних.

- Највјероватније ћемо чекати да се ријеши, јер овдје се ради о кривичном дјелу и злоупотребе положаја и фалсификовања исправа, закључио је Голијан.

И док трају препуцавања на релацији позиција – опозиција, чини се да ће грађани Хан Пијеска највише испаштати и још чекати на боље услове живота у овој неразвијеној општини.