latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:07 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Бањалука: Зашто је цијена карте у приградском саобраћају непромијењена? (ВИДЕО)

Договорено снижење цијене јавног превоза у највећем граду Српске ипак није испоштовано. Градски превоз јесте појефтинио, али се то није десило на приградским линијама за Трн и Лакташе гдје је цијена карте остала непромијењена, иако се ове линије убрајају у другу, односно трећу зону.
Превоз - Фото: РТРС
ПревозФото: РТРС

Град Бањалука тврди да ове линије нису у њиховој надлежности, и да не могу утицати на корекцију цијене. 

Посљедњи састанак представника Градске управе и превозника резултирао је дуго очекиваним снижењем цијена карата за 12,5 одсто. Међутим, договорени проценат није испоштован при корекцији цијена у другој и трећој зони. Тако је у другој зони карта јефтинија за 8,5 одсто, а у трећој за само седам. Непропорционално снижење цијене карата само је додатно збунило грађане.

Нажалост, ту није крај проблема. Ново снижење направило је пометњу и у разликовању појмова приградских линија,друге и треће зоне. Примјера ради, линија Бањалука – Лакташи по ставу Градске управе Бањалука води се као регионална линија, иако на картама пише да се убраја у трећу зону. Тако да најављено снижење није стигло за путнике на линији број 15. Они и даље плаћају карту од три марке, а они који ову линију буду користили за превоз,од Медицинске електронике до Бањалучког сајма, платиће по старој цијени од 1,60 КМ, док ће за скоро исту вожњу неком градском линијом платити за 20 пфенига мање.

Цијена карте (Фото: РТРС)

- Превозници траже оправдање да те линије нису са општине Бањалука. То је тачно, али све те линије пролазе кроз Бањалуку, односно кроз територију Бањалуке. Кад путник уђе на старој аутобуској станици, вози се до Пољопривредне школе, он мора наплатити 1,60. То је већ градска зона. Градска управа није добро направила са превозницима цијену карата односно зоне, истакао је Драшко Талијан, Удружење возача градског и приградског превоза Бањалука.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, Зоран Новаковић, рекао је да је Градски превоз власништво Града Бањалука и да Град уређује трасе пута, станице, поласке, цијену.

-  Линије о којима Ви причате су у надлежности Привредне коморе Републике Српске, додао је он.

Ниједан од превозника није био расположен за додатне одговоре, а у Покрету потрошача правдају се недовољним познавањем начина функционисања јавног превоза. Ипак, стали су у одбрану потрошача.

- Цијена у превозу на територији и Бањалуке и околних мјеста и свуда гдје су нафта и нафтни деривати снижени, а они су главни инпут превозницима да цијена мора да прати пад цијене нафтних деривата, нагласио је Драгутин Бошковић, предсједник Покрета потрошача Републике Српске.

Остаје тако нејасно да ли ће и заиста доћи до корекције цијене превоза. Привредна комора надлежна је за линије Бањалука – Лакташи, али умањење цијена не могу гарантовати.

- Мој још један апел на све превознике који се баве превозом путника у јавном превозу да снизе цијену, јер ћемо тако добити и путнике и да ће нам приход остати бар на садашњем нивоу, нагласио је Момчило Сладоје, предсједник Скупштине саобраћаја и веза у Привредној комори Републике Српске.

У овом ребусу, очигледно је да ће потрошачи поново извући дебљи крај. Парцијално снижење цијене карата није донијело очекивано растерећење буџета грађана, а о појефтињењу мјесечних карата се и не говори. Потрошаче највише брине, шта ће бити уколико гориво поново поскупи?!