latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:04 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

ЕП: Произвођачима аутомобила одобрено да крше прописе

Посланици Европског парламента усвојили су данас план којим се произвођачима аутомобила оставља могућност да, захваљујући "рупама" у закону, и даље крше ограничења емисија штетних гасова, што је велика побједа ове индустријске гране послије скандала у који је уплетен "Фолксваген".
Европски парламент - Фото: Screenshot
Европски парламентФото: Screenshot

Европска комисија објавила је у октобру нове прописе о штетним гасовима, како би се увели реалистичнији тестови, засновани на стварним условима вожње, а не на провјерама у лабораторијама.

Усвојени приједлог је ублажен и садржи "рупе" о којима су у тајности преговарали стручњаци из чланица ЕУ. Ово је разбијеснило активисте за заштиту околине, који су лобирали у Европском парламенту за усвајање строжих ограничења.

Посланици су данас са 323 гласова "за" и 317 "против" одлучили да олакшавајући фактори за аутомобилску индустрију остану на снази.

Европска аутомобилска индустрија, у којој ради 12 милиона људи, тврди да су нова ограничења без преседана и да ће бити веома тешко да се она испуне у кратком временском року.

Према плану Европске комисије који је данас усвојен, од септембра 2017. године нови дизелски мотори моћи ће да премашују ограничење емисије азотног оксида за више од два пута.

То прекорачење ће од 2020. године бити умањено на 50 одсто и неће бити временски ограничено.

Правни стручњаци у Европском парламенту рекли су уочи гласања да је овакво рјешење нелегално.