latinica  ћирилица
03/02/2016 |  15:56 | Аутор: СРНА

"Реформа јавне управе у БиХ важна у процесу европских интеграција"

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Масимо Мина истакао је данас да је, осим економског напретка и владавине права, реформа јавне управе једно од најважнијих питања у процесу европских интеграција.
ЕУ и БиХ - Фото: илустрација
ЕУ и БиХФото: илустрација

Истичући важност данашњег састанка о теми "Изазови реформе јавне управе у БиХ", Мина је рекао да јавна управа треба да буде одговорна грађанима, која ће ефикасно дјеловати и бити функционална, што је веома важно не само за грађане, већ и за економски напредак у земљи.

- Данас се представља извјештај о мјерењу, односно процјени почетног стања у реформи јавне управе и то је добра прилика да се разговара о свим аспектима који су релевантни за ту реформу - рекао је Мина новинарима.

Ускоро би, како је рекао, требало да буде формирана специјална група за реформу јавне управе која ће се конкретно бавити тим питањима, што је нарочито важно у контексту Споразума о стабилизацији и придруживању који је ступио на снагу у јуну прошле године.

- Сви закључци који данас буду донесени о овој теми представљају важне улазне елементе за одборе, пододборе и специјалну радну групу за реформу јавне управе за БиХ - додао је Мина.

Виши савјетник ОЕЦД/СИГМА Пјотр Нилс Горецки навео је да је Европска комисија 2014. године донијела одлуку да трећи стуб преговора буде управо реформа јавне управе, након чега су са Комисијом и координаторима у БиХ направили принципе јавне управе.

- Они су одобрени и на темељу њих је 2015. године рађено нешто што зовемо мјерење почетног стања у свих седам земаља ИПА подручја. Документ који је направљен за БиХ обухвата шест различитих области, између осталог, израду и координацију стратегија политика, одговорност, али и врло важан елемент управљања јавним финансијама - изјавио је Гобецки.

Координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан истакао је да је ово преломни моменат за БиХ, да су реформски процеси који су иницирани Реформском агендом узели одређени замах и да се у наредном периоду очекују конкретне активности по свим питањима.

Он сматра да ће у наредном периоду бити неопходна интензивна јавна кампања да би се, генерално, подигла свијест грађана, али и политичара на свим нивоима, како би разумјели у каквом се процесу налазимо, јер придруживање ЕУ захтијева огроман рад и веома висок степен одговорности.

- Када радимо мјерење почетног стања према одређеним индикаторима, имамо конкретне показатеље који указују гдје је направљен напредак, гдје су недостаци, односно које су препоруке за наредни период - додао је Ћузулан.

Он је подсјетио да је БиХ имала стратегију за јавну управу која је истекла и ревидиране акционе планове чија је оствареност циљева била око 63 одсто, додајући да ће на основу тих података имати оријентацију у којем правцу треба ићи у наредном периоду и шта треба бити приоритет.

Он очекује да сви нивои власти схвате да је ово моменат када треба да учествују у том послу што је у интересу свих и наглашава да без реформе јавне управе и владавине права, нема економског напретка земље.

Он је додао да је извјештајем који је данас представљен, констатовано да БиХ није остварила потребан напредак, да касни и да нема чиме да се похвали.

Ћузулан је истакао да то треба да се промијени, те да ће у наредном периоду тражити опредјељење свих нивоа власти да ли подржавају ову реформу или не.

ОЕЦД/СИГМА је крајем прошле године објавила извјештаје о мјерењу почетног стања у земљама проширења који садрже анализе функционисања јавне администрације у односу на Принципе јавне управе у седам земаља обухваћених процесом проширења, међу којима је и БиХ.

Данашњи састанак, на којем ће бити представљен Извјештај о мјерењу почетног стања у јавној управи БиХ из 2015. године, прилика је да активни учесници у процесу реформе јавне управе у БиХ, дају СИГМА повратне информације о документу.

На скупу ће бити представљени и планови за овогодишњу процјену стања коју ће СИГМА, уз подршку Канцеларије координатора за реформу јавне управе /ПАРКО/ провести у подручјима државне службе и управљања јавним финансијама.