latinica  ћирилица
03/02/2016 |  15:44 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Точење лож-уља у возила требало би да постане прошлост (ВИДЕО)

Измјене Закона о трговини ускоро ће донијети важне промјене на бензинским пумпама у Српској, па би точење лож-уља у возила требало да постане прошлост. Закон је и до сада бранио овакву праксу, а трговци се на питања новинара клели да овај енергент продају само за ложење. Откуд онда лож уље у толиком броју резервоара, укључујући онај наше екипе?
Бензинска пумпа - Фото: РТРС
Бензинска пумпаФото: РТРС

Уштеда од 20-ак марака по резервоару. Довољан разлог да се искористи рупа у закону и умјесто дизела у резервоар сипа лож-уље. Перо Драгојловић, пољоприредник из Бијељине, каже, само у зимској сјетви на разлици између ова два енергента уштедио је око 700 марака.

- Велика је уштеда између дизела и ложе. Нормално да је то уштеда за мене и свакога ко користи већу количину земљишта, да се на нечему уштеди, рекао је Драгојловић.

Лож-уље купује у канистерима. Према досадашњем закону једино тако може да га купи у мањој количини. Измјене Закона о трговини, међутим, требало би да стану у крај оваквој пракси, па ће до лож-уља моћи само они који га заиста користе за ложење.

- Трговина на мало лож-уља обавља се искључиво достављањем ауто-цистернама на адресу купца, истиче се у Закону о трговини.

Тако каже ново законско рјешење. Ни оно старо није било лоше, јер је коришћење лож-уља било дозвољено само за оно што му и име каже - ложење. Једини проблем, кажу инспектори, јесте то што је било немогуће утврдити да је закон прекршен.

- Та неправилност се могла утврдити, са аспекта тржишне инспекције, у моменту када прекршај настаје. У свим нашим досадашњим контролама на бензинским станицама то се није дешавало када је инспектор ту, истакла је Борка Суртов, главна републичка тржишна инспекторка.

Тако у 13 година, колико је на снази Одлука о квалитету течних нафтних горива, за неовлашћено точење лож-уља нико није кажњен. Чак ни начин кажњавања прекршиоца није био јасан.

- Том одлуком је предвиђено да ће инспектор одузети ауто и изрећи мјеру, што није довољно. Поставља се питање шта ће инспектор са аутом и до кад ће бити одузет ауто, нагласила је Суртова.

Иако је јавна тајна да се старија возила с дизел мотором возе углавном на лож-уље, трговци редом тврде да се на њиховим пумпама точи стриктно према закону. Наш мали експеримент показује да то ипак није тако.

Без по муке у резервоар смо наточили лож-уље. Ипак, нико од оних који прометују лож-уље није желио да говори на ову тему тврдећи да су поштовали и стари закон. Нова рјешења зато поздрављају они који овај енергент и немају у понуди. Разлог – очекују да ће стварна забрана продаје лож-уља возачима повећати продају дизел горива.

- Tај енергент се зове ЛОЖ-УЉЕ и требало би да се користи искључиво за загријавање простора и у производним погонима, никако као погонско гориво аутомобила. Сваком дистрибутеру који нема јасне доказе гдје је продао лож-уље и коме, треба обрачунати све намете предвиђене за дизел гориво, истичу у Крајинапетролу.

Директорка Идеал петрола, Наташа Лубурић, истакла је да је увијек била повољнија цијена лож уља јер није у калкулацију била укључена такса за путеве и аутопутеве и самим тим дизел је био знатно скупљи.

Јер, куповином свих других горива поторошач не плаћа само цијену енергента и зараду трговца. Сем ових, ту су и давања држави, па се за сваки литар плаћаје путарина на промет горивом од 15 пфенига и путарина на изградњу ауто-путева у износу од десет пфенига.

Процјењује се да се у Српској годишње прода 160 милиона литара лож-уља, па буџети Путева и Аутопутева остају кратки за 40 милиона марака. Измјенама Закона о трговини ово би требало да буде спријечено, јер се лож-уље неће издавати на пумпним станицама него достављати цистерном на адресу корисника.

Оно што се чека, јесте ступање на снагу правилника који ће омогућити провођење закона. У ресорном министарству кажу – већ је написан. Чека се само објава у Службеном гласнику.

- Привредни субјекти који се баве прометом лож-уља на мало или који ће се тиме бавити морају испунити услове предвиђене Правилником у року од 90 дана од дана ступања на снагу истог, наглашавају из Министарства трговине и туризма.

Инспектори сматрају – сасвим довољно времена да се спремно дочека њихова посјета. Јер, када правилник коначно ступи на снагу сви капацитети Инспектората биће преусмјерени на контролисање ове области. Казне које се могу очекивати за кршење закона нису безазлене и крећу се од 10.000 до 15.000 марака за правно лице и 1.500 – 3.000 марака за физичко лице.