latinica  ћирилица
03/02/2016 |  14:35 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Парламент ФБиХ усвојио декларацију о неприхватању одлагања радиоактивног отпада

Представнички дом Парламента Федерације БиХ на данашњој сједници у Сарајеву једногласно је усвојио декларацију о неприхватању одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, уз границу БиХ.
Парламент ФБиХ (архива) - Фото: klix.ba
Парламент ФБиХ (архива)Фото: klix.ba

"Ова декларација требало би да буде подстрек државним органима да предузму све мјере из своје надлежности, имајући у виду закључак највишег законодавног органа у ФБиХ. Ова декларација је на фону обостраних интереса двије земље", рекао је предсједник Клуба СДА Исмет Османовић.

Посланик СДА Касим Мулалић претходно је у образложењу декларације рекао да је информација о одлагања радиоактивног отпада у близини границе БиХ узнемирила становништво Унско-санског кантона.

"Ова локација је од БиХ удаљена свега три километра, а водотоци се могу лако загадити. Биљни производи се више не би смјели конзумирати због велике опасности по људско здравље. Осим директног утицаја на здравље људи, могла би бити уништена и перспектива цијелог краја", нагласио је он.

У оквиру посланичких питања, посланик СДА Кенела Зуко тражила је изгласавање закључка да Високи судски и тужилачки савјет повуче свој допис судовима и тужилаштвима којим се од руководилаца правосудних институција тражи спровођење закључка у вези са забраном ношења вјерских обиљежја свим запосленима у правосудним институцијама, чиме се, каже Зуко, директно крше људска права загарантована конвецијама, Уставом и законима БиХ.

На предложеном дневном реду Представничког дома налази се и Приједлог закона о измјени Закона о извршном поступку који је у скупштинску процедуру упућен по хитном поступку, Приједлог закона о порезу на добит, као и Приједлог о измјенама и допунама Закона о посредовању у приватном осигурању.