latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:20 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Лидер Курда у Ираку најавио референдум о државности

Масуд Барзани изјавио је да је "дошло вријеме" да припадници ове етничке заједнице одрже референдум о државности.
Масуд Барзани (Фото: canlihaber.com) -
Масуд Барзани (Фото: canlihaber.com)


Агенција Ројтерс наводи да то вјероватно неће наићи на одобравање код власти у Багдаду. Чак и ако се превазиђу различити политички изазови, остаје велики економски проблем усљед ниске цијене нафте, наводи се у агенцијском извјештају.

"Дошло је вријеме и сада су се стекли одговарајући услови да народ на референдуму донесе одлуку о својој будућности", саопштио је Барзани.

Он је додао да референдум неће одмах водити ка проглашавању независности, али ће указати на жељу и мишљење народа Курдистана у вези са својом будућношћу.

Барзани, који је и раније упућивао сличне позиве, није прецизирао када ће гласање бити одржано.

Курди из Ирака су кључни партнери САД у рату против "Исламске државе" и спадају међу најефикасније снаге које се боре против џихадиста.

Ирачка федерална Влада противи се референдуму и независности аутономног региона Курдистан, а актуелизирање овог питања може да закомпликује напоре који се улажу против "Исламске државе".

Курдистан обухвата три провинције у Ираку, а курдске снаге сада контролишу још четири провинције. Влада у Багдаду жели да поново добије контролу над тим провинцијама.