latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:18 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Малешевић: Постоји довољно кадрова из области права, образовања и здравства

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић изјавио је да на тржишту рада има довољно кадрова из области здравства, права и образовања и да је оправдана одредба Приједлога стратегије образовања РС 2016-2021. године да се на приватним високошколским установама не могу изводити студијски програми из ових области.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

- И ви новинари знате да је велика "галама" када је ријеч о квалитету образовања на приватним високошколским установама. Можда ово није најисправније, али је један од начина да се приватни факултети подстакну да поведу рачуна о квалитету - изјавио је Малешевић у Бањалуци.

Он је указао и на несразмјеран број дипломираних студената на истим студијским програмима на јавним и државним факултетима.

- Упоредите колико студената дипломира на Медицинском факултету, Студијски програм сестринство, и на факултету Апејрон; 62 студента на државном факултету, а 450 на приватном. Да ли је однос према тим студентима исти? Иако се стално тврди да предају исти професори, ја мислим да не предају - нагласио је Малешевић.

Министар је подсјетио да је у јулу прошле године презентована Стратегија образовања на чије су представљање позвани сви представници високошколских установа. Малешевић је рекао да су тада уважене одређене примједбе, као и након усвајања овог документа у форми нацрта.