latinica  ћирилица
03/02/2016 |  10:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко: Ризик од рата са Русијом већи него лани

Ризик од отвореног рата између Русије и Украјине је сада већи него што је био пре годину дана, а руски предсједник Владимир Путин је започео "информациони рат" против Њемачке, тврди украјински предсједник Петро Порошенко.
Петро Порошенко - Фото: AP
Петро ПорошенкоФото: AP

Он је у интервјуу њемачком листу "Билд", датом поводом посјете Берлину у понедјељак, рекао и да Москва није примијенила "ни једну једину тачку" мировног споразума из Минска, који је предвиђао прекид ватре између украјинских и проруских снага на истоку Украјине, пренио је Ројтерс.

Русија појачава своје војно присуство на граници са Украјином, упозорио је Порошенко и додао: "Опасност да избије отворени рат је већа него што је била лани." Русија много улаже у припрему за рат, рекао је Порошенко "Билду".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је јуче током телефонског разговора апеловала на Путина да обезбиједи поштовање прекида ватре у Украјини и да посматрачима ОЕБС-а буде омогућен приступ подручју конфликта, изјавио је њен портпарол.

Званични Берлин гаји све јаче сумње да Русија покушава да изазове проблеме у Њемачкој како би на тај начин покушала да ослаби Меркелову, наводи Ројтерс и додаје да су њемачки званичници изјавили како се Москва нада да ће дестабилизовати Европу и створити вакум у којем ће моћи да примијени своју моћ.

"Сад је Путин покренуо и информациони рат против Њемачке", рекао је Порошенко.

Званични Кремљ није желио да коментарише те оптужбе.