latinica  ћирилица
03/02/2016 |  10:02 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Шамац- Бројни радови на уређењу водотокова (ВИДЕО)

Средства прикупљена од експлоатације шљунка и пијеска на подручју општине Шамац користе се за изградњу, санацију и одржавање водопривредних објеката.
Уређење Шамца - Фото: РТРС
Уређење ШамцаФото: РТРС

Прошле године је на основу водних накнада прикупљено 140 хиљада КМ. 

Након катастрофалних поплава, урађено је много на санацији, реконструкцији и уређењу водопривредних објеката. Изграђени су нови одбрамбени насипи и очишћена каналска мрежа. Приоритет у овој години је одржавање водопривредних објеката, али и припремање пројектне документације за уређење корита ријеке Босне, низводно, од Црквине до Шамца.

Милан Симић, начелник Одјељења за привреду у Шамцу, нагласио је да су уређени бројни водотокови, ријека Градашница, канал Гребнице, као и да су изведени радови на обалама, Додао је да је у току реализација великог пројекта на ријеци Босни, а то је изградња обалоутврде на локацији Даулије.

Грађани сматрају да је у прошлој години урађено много на заштити од поплава, али да су неопходна стална улагања у одржавање водопривредних објеката.

У Шамцу су актуелни радови на уређењу корита и подизању обалоутврде на локалитетима Даулије и Црквина који би требало да буду завршени до јесени. Радове у вриједности два милиона КМ финансира Влада Републике Српске, посредством Вода Српске.