latinica  ћирилица
03/02/2016 |  09:31 ⇒ 09:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Бан: Бринем због насиља и реторике на КиМ

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је у најновијем извјештају о Косову изразио забринутост због насиља којем је прибјегла косовска опозиција.
Бан Ки Мун (фото: mundinews.com) -
Бан Ки Мун (фото: mundinews.com)

Бан је оцијенио да је такав развој догађаја допринио одлагању неких аспеката примјене споразума Београда и Приштине, прије свега, формирања ЗСО.

Прецизирао је да се то односи на споразуме из априла 2013. и августа 2015. године и указао да договори у правцу успостављања Заједнице српских општина на Косову нису испуњени у одређеном временском оквиру.

Истакао је и да цијени посвећеност Београда и Приштине да наставе са састанцима на високом нивоу у оквиру дијалога уз посредство ЕУ у најближој будућности.

Извјештај који је припремио генерални секретар обухвата период од 16. октобра прошле године до 15. јануара ове године, а о њему ускоро расправљати Савјет безбједности УН.

Укупна безбједносна ситуација на Косову остала је генерално стабилна у овом периоду упркос насиљу током политичких протеста, наводи се у нацрту извјештаја канцеларија УН у Београду. Како је напоменуто, тај период је обиљежило континуирано ометање функционисања косовског парламента од стране опозиционих посланика.

"Континуирана употреба насиља и запаљиве реторике опозиције је разлог за озбиљну забринутост. Такве акције су неприхватљиве и немају мјеста у демократском друштву и могу само да имају негативан утицај на Косово. Позивам све стране да удвоструче напоре у интересу свих који живе на Косову. Цијним посвећеност и Приштине и Београда да наставе са састанцима на високом нивоу у оквиру дијалога уз посредство ЕУ у најближој будућности", наводи Бан.

Према његовим ријечима, демонстрирање суштинске опредјељености за владавину закона на Косову тражи и брзу и одлучну акцију ради пуног успостављања и операционализације Специјалног суда и у том смислу поздравио саопштење холандске владе о томе да сједиште ове институције буде у Хагу.

"Очекујем да сви учесници дјелују ефикасно у правцу закључења преосталих корака у складу са одлукама које је донијела скупштина Косова у августу 2015." наводи Бан.

Приоритети УНМИК-а остају унапређивање безбједности, стабилности и поштовања људских права на Косову и у региону, као и наставак конструктивне сарадње са Приштином и Београдом и свим заједницама на Косову, наводи се у извјештају о тромјесечном раду те мисије.

Уз Банов извјештај УН, објављен је и анекс изввештаја шефице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини о дјеловању ЕУЛЕКС-а у коме се наводи да је у том периоду Мисија наставила своје активности надзора као и примјену извршних функција у складу са својим мандатом у области владавине закона.