latinica  ћирилица
03/02/2016 |  09:30 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Ухапшени Албанци осумњичени за нападе на Србе

Постоји довољно доказа да четворица Албанаца ухапшених испред манастира Високи Дечани буду оптужени за кривична дјела у вези са тероризмом, а повод за додатну истрагу је застава "Исламске државе" која је пронађена у кући једног од њих, речено је Срни у Косовској полицијској служби.
Капија манастира Високи Дечани - Фото: ТАНЈУГ
Капија манастира Високи ДечаниФото: ТАНЈУГ

Исти извор наводи да ће накнадном истрагом, која укључује и балистичко вјештачење "калашњикова" пронађеног у аутомобилу ухапшених, бити утврђено да ли је ово оружје коришћено током прошлогодишњих напада на Србе у Гораждевцу и на још неколико локација у метохијској котлини.

Из косовске полиције истичу да ће истрагом бити утврђено да ли ухапшени Арбен Имери из села Златаре код Приштине, Албан Кељменди из Урошевца, Куштрим Курти и Куштрим Рама из Ђаковице, припадају терористичкој организацији "Исламска држава".

Повод за додатну истрагу у вези са тероризмом је застава "Исламске државе" која је пронађена током јучерашњег претреса Куртијеве куће, кажу у косовској полицији.

Сумња се, како наводе у полицији, да су четворица ухапшених Албанаца припадници терористичке групе, која је починила више напада на српске куће у метохијској котлини и недавно поставила експлозив испред џамије у Глоговцу.

У полицији тврде да већ постоји довољно доказа да они буду оптужени за кривична дјела у вези са тероризмом, али не и за покушај извршења терористичког напада на манастир Високи Дечани.

Основни суд у Пећи одредио је јуче једномјесечни притвор за четворицу Албанаца, који су 30. јануара ухапшени у близини манастира Високи Дечани, и осумњичио их за илегално посједовање оружја и муниције.

Они су ухапшени у заједничкој акцији косовске полиције и Кфора, а јавност је о томе преко друштвених мрежа први обавијестио игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Игуман Сава каже да су двојица од четворице ухапшених имали браду, обријану косу и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабије, као и да је у њиховом аутомобилу, осим оружја, пронађена и литература исламистичке садржине.