latinica  ћирилица
03/02/2016 |  07:51 ⇒ 12:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски министар негира тврдње о српском снајперисти

Министар унутрашњих послова Турске Ефкан Ала одбацио је тврдње да је на југоистоку те земље ухваћен српски снајпериста који се борио на страни екстремиста Радничке партије Курдистана, јавили су турски медији.
Турска полиција - Фото: AP
Турска полицијаФото: AP

Неколико провладиних листова и новинских агенција објавило је прошле недеље причу о томе да је у југоисточној провинцији Сирнак, наводно, ухваћен један српски снајпериста, а да је један снајпериста који је недавно убијен у истој области био Србин, преноси лист Заман.

Турски медији су раније, такође, пренели да су до сада турске снаге безбједности убиле тројицу српских снајпериста, позивајући се на обавјештајне извештаје.

У изјави новинарима, министар Ала је реаговао на те тврдње и рекао да то није тачно.

"То није истина. Било је страних снајпериста као што је рекао наш премијер. Извјештаји о снајперисти из земље коју сте поменули јесу спекулација. Ми не објављујемо националности бораца", рекао је Ала, наводи лист.

Министар је додао да повремено може доћи до илегалних прелазака из Сирије у Турску упркос мјерама безбједности и то због нестабилног стања у којем се Сирија налази, али, рекао је, они који пређу илегално углавном буду ухапшени.

Амбасада Србије у Турској је у недјељу објавила саопштење у којем каже да очекује да буде званично информисана о наводима турске владе, како би релевантни турски и српски званичници могли да сарађују на разјашњењу тих тврдњи.

"Србија је донијела закон који оштро кажњава било какву активност те врсте. Овакве тврдње се у сваком случају не могу, нити их треба на било који начин доводити у везу са званичном политиком или активностима Србије и њених институција", наводи се у саопштењу амбасаде које је било прослијеђено турским медијима.