latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска предсједница помиловала 25 особа

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић помиловала је данас 25 особа, међу којима и бившег власника "Кроација Буса" Леона Сулића, осуђеног због привредног криминала.
Колинда Грабар Китаровић (фото: jpeg·croradiosydney.com.au) -
Колинда Грабар Китаровић (фото: jpeg·croradiosydney.com.au)

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић помиловала је данас 25 особа, међу којима и бившег власника "Кроација Буса" Леона Сулића, осуђеног због привредног криминала.

У случају Сулића, Комисија за помиловања је приликом предлагања помиловања примарно узела у обзир његово изузетно тешко здравствено стање, пренијела је агенција Хина.

Помиловање, како је објаснио предсједник Комисије за помиловање професор Давор Деренчиновић, не подразумијева ослобађање 68-годишњег Сулића од потраживања и накнаде штете за твртку "Кроација Бус" коју је оштетио.

Сулић је због привредног криминала у "Кроација бусу" тешког 15,5 милиона куна (два милиона евра) 2007. осуђен на казну од седам година затвора, коју му је Врховни суд смањио на пет година.

Он је ту казну издржао, а у марту 2014. је правомоћно осуђен на годину и десет мјесеци затвора јер се разним малверзацијама на штету "Кроација буса" домогао и стана вриједног више од 589.000 куна (77.000 евра).

За то дјело је сада помилован, а предсједница га је својом одлуком ослободила "извршења неиздржаног дјела изречене казне затвора".

"Приликом приједлога одлуке о помиловању осуђеника Леона Сулића, примарно је узето у обзир његово веома тешко здравствено стање (ангина пекторис, срчани и мождани удар) због којег постоји потреба свакодневног лијечења као и значајан проток времена од почињења казненог дјела", наводи Деренчиновић.