latinica  ћирилица
02/02/2016 |  11:46 ⇒ 11:49 | Аутор: БЕТА

Тужилаштво: Ухапшени код манастира Високи Дечани су били у Сирији

Основно тужилаштво у Пећи сумња да се један од четворице ухапшених у суботу код манастира Високи Дечани борио у Сирији, док је други ухапшени покушао да отпутује на Блиски исток, али је спријечен и враћен на Косово, преносе данас приштински медији.
Полиција самопроглашеног Косова - Фото: Novosti.rs
Полиција самопроглашеног КосоваФото: Novosti.rs

Четворица ухапшених јуче су се појавили пред Основним судом у Пећи, али је процес против њих прекинут због завршетка радног времена суда, преносу исти извор.

Додаје се да тужилаштво у Пећи још није прибавило доказе да су осумњичени жељели да изврше терористички напад, већ се за сада терете за посједовање оружја без дозволе.

Износећи одбрану осумњичени су признали да су посједовали оружје, али су казали да су кренули да кампују у планинама Дечана.

Приликом хапшења у близини Високих Дечана осумњичени су, за које медији наводи да су припадници вехабијског покрета, имали у аутомобилу калашњиков са 20 метака и један пиштољ, наводи се у одлуци о спровођењу истраге.

Тужилац Ваљбона Диша-Хађосај је пред судом изјавила да су испуњени сви услови да се њима одреди притвор и оцијенила да осумњичени могу бити одговорни и за оружани напад на кућу једног Србина у селу Берково, у општини Клина на дан када су ухапшени.