latinica  ћирилица
26/01/2016 |  09:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Марић: Дијалог нема замјену

Координатор Заједнице српских општина Љубомир Марић изјавио је данас уочи наставка разговора у Бриселу да дијалог нема замјену, јер процес дијалога резултира договорима.
Љубомир Марић - Фото: Novosti.rs
Љубомир МарићФото: Novosti.rs

- Двије стране су се обавезале да спроводе те договоре и досад смо видјели да је Влада Србије својом посвећеношћу процесу дијалога спровела све што је договорено - рекао је Марић за РТС.

Београд, према његовим ријечима, очекује спровођење тих договора од стране политичких представника Приштине, доношење декрета о ЗСО и коначно почетак процеса у систему на Косову, дакле, успоставаљње ЗСО.

- Дијалог нема замјену, првих шест тачака стоји и даље као обавеза Приштине из првог Бриселског споразума. Тај декрет је требао да се донесе још 26. августа - каже Марић.

Марић је рекао да процес против лидера Грађанских иницијатива СДП Оливера Ивановића није процес који се води против њега, јер Срби на КиМ то доживаљавају као процес против српског народа.

- Овдје видимо један политички процес који шаље врло негативну поруку свим Србима. Међутим, оно што више пута понаваљамо на састанцима међународној заједници је да Срби имају инат и тврдоглавост, сваки пут када се покушава са оваквим политичким процесима, постиже се контраефекат - ми смо још упорнији и намјеренији да останемо - рекао је Марић.

Рекао је и да се нада да ће се у жалбеном поступку овај процес вратити у окиврима права и правде.

- Ово што се дешава са Ивановићем отежаће састанке који почињу у Бриселу и састанке које ми као политички представници Срба сваки дан започињемо откад је изречена ова пресуда, они почињу на тему права и владавине права и он је примјер како се политички процес измјешта у неке друге окивре - истиче Марић.

Према његовим ријечима, то је оно што је порука и што међународна заједница мора да узме у обзир, јер уколико се овако нешто настави можемо да се вратимо у неке друге токове које нико не жели и дијалог.

Београд је, према његовим ријечима, посвећен дијалогу и владавини права.