latinica  ћирилица
21/01/2016 |  15:33 ⇒ 22/01/2016 | 11:49 | Аутор: РТРС

Прихваћено идејно рјешење за Доњу Градину (ВИДЕО)

Влада Републике Српске прихватила је идејно рјешење Слободана Малдинија за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен- подручју Доња Градина.
Идејно рјешење за Доњу Градину - Фото: РТРС
Идејно рјешење за Доњу ГрадинуФото: РТРС

Према овом пројекту, меморијални центар ће се простирати на 3 500 квадратних метара и састојаће се приступног платоа, главног објекта, манифестационог платоа и вјерских објеката, а предвиђено је да у главном објекту буде и музеј жртава усташког геноцида.

Вриједност пројекта је 3,5 милона марака, а у Влади се надају да би се сљедеће године могло почети с изградњом меморијалног комплекса.

Вјечна ватра, као сјећање на све страдале у Доњој Градини, видео- презентације, сталне изложбе, предавања у меморијалном центру, вјерски објекти, само су дио пројекта центра у Доњој Градини, који је осмислио Слободан Малдини. Малдини наглашава да ће здања бити изграђена од природних материјала у којем ће преовладавати опека.

- Основни грађевински материјал је опека, која је изузетно трајан материјал и јефтин у производњи. Подови су од бетона јер се поклањамо жртвама јасеновачких логора смрти, а не разбацујемо се лажним сјајем - рекао је Малдини.

Раније понуђена рјешења на конкурсу нису задовољила основне критеријуме изградње меморијалног комплекса, прије свега због цијене и неодговарајућих материјала кориштених за изградњу, док је пројекат Слободана Малдинија задовољио и естетске и финансијске оквире.

- Оно што је најважније јесте да та рјешења нису задовољила све потребне елементе да би била печат Доње Градине и свега што она представља. Та су рјешења, такође, изузетно скупа, од 14 до 16 милиона КМ. Стога је предложено да се приступи изради главног идејног пројекта на основу компилације позитивно оцијењених и прихваћених елемената из два награђена рада - рекла је Милица Котур, помоћник министра просвјете и културе Републике Српске.

Меморијални центар у Доњој Градини мора бити карактеристичан, јединствен и препознатљив, па су због тога у комисији одлучили да се два најбоља рада са конкурса дораде.

-  Одлучили смо да остатак посла повјеримо професору Слободану Малдинију, који је имао задатак да све оно што је недостајало у прва два пројекта доради како бисмо добили идејно рјешење уређења Спомен-подручја Доња Градина - рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Представљени пројекат ускоро ће бити упућен у Народну скупштину на разматрање, а након тога почеће прикупљање документације и изградње Меморијалног центра "Доња Градина".