latinica  ћирилица
18/01/2016 |  16:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Медији: Приштина пред поразом, јача улога УНМИК-а

Осам година од самопроглашене независности, очекује се да ће Косово доживјети највећи пораз у настојањима да се легитимише као држава, јер је планирано јачање улоге УНМИК-а, пренијела је приштинска Газета Блиц.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Дипломатски извори из Њујорка су за РТВ Дукађин рекли да надлежни комитети Генералне скупштине УН усвајају план за реорганизацију УНМИК-а, која обухвата и враћање УНМИК-у надлежности које је предао Еулексу када је европска мисија стационирана на самопроглашеном Косову.

На тај начин, преноси Газета Блиц, план који је до сада прошао више комитета и у априлу или мају би требало да прође и буџетску комисију, омогућиће да од јуна УНМИК формира Дирекцију за владавину закона и корективне службе.

Исти извори су објаснили да то подразумијева и одузимање овлашћења Еулексу из области владавине закона, али не обавезно и укидање ове европске мисије, јер би у процесу реконструкције мого да задржи савјетодавна и менторска овлашћења везана за косовске институције.

Премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа, министри спољних послова Хашим Тачи, унутрашњих послова Скендер Хусени и за првосуђе Хајредин Кући су са тим упознати, али до сада нису ништа рекли у јавности, пише лист.

Док косовске институције ћуте, мисија УНМИК на Косову је прошле недјеље узела нове просторије за смјештај особља, наводи се и оцјењује да би "поновно јачање УНМИК-а подразумевало значајно слабљење државности самопроглашеног Косова и успостављање новог правног поретка".