latinica  ћирилица
16/01/2016 |  16:56 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

РТРС у Ортијешу - првој српској повратничкој заједници у Мостару (ВИДЕО)

У мостарском насељу Ортијеш, у којем живе углавном срспки повратници, данас је свечано отворен и освештан новоизграђени друштвени дом.
Свечано отворен и освештан новоизграђени друштвени дом - Фото: РТРС
Свечано отворен и освештан новоизграђени друштвени домФото: РТРС

Изградњу Дома финансирала је Влада Републике Српске са 135.000 КМ. У Ортијешу је била и екипа РТРС-а.

Изградња Дома је веома значајна за ову, иначе прву повратничку, заједницу у Мостару. Срби у Ортијешу са којима смо данас разговарали, кажу да је ова донација знак да их институције Српске нису заборавиле, те да се кроз пројекте обнове ради на одрживом повратку. Међутим, Срби у Мостару и ХНК нису задовољни својим положајем у градској, кантоналној и федералној власти. Најављују састанак са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, на којем ће дефинисати будуће дјеловање, а циљ су им два мандата у мостарском Вијећу. 

Живота за око 150 повратничких породица у Ортијешу и Лакшевинама има. Иако није лако зарадити и обезбиједити опстанак, ови повратници немају дилеме - обнављају своје куће и остају у Мостару.

У новоизграђеном Дому мјештани ће се окупљати, дружити, његовати културу, језик и обичаје. Истичу да ће то бити мјесто са којег ће се гласно чути глас Срба са ширим друштвено- политичким значењем.

У изградњу Дома Влада Републике Српске уложила је око 135.000 КМ. Подршка ће бити настављена и у пројектима обнове стамбених објеката.

- По ко зна који пут нас Влада Српске нам помаже. Добили смо све што смо тражили, куће,  два дома, а  и даље ће бити помоћи, истакао је Предраг Шупљегљав, потпредсједник Удружења за одржавање Дома.

Новоизграђени Дом освештао је епископ захумско- херцеговачки и приморски Григорије. Владика Григорије је истакао да је ово доказ да се обраћа пажња на људе који живе на овом подручју.

- Ово је мало мјесто али велики догађај. Хвала свима који су помогли да се Дом изгради, додао је владика Григорије.

Мјештани Ортијеша кажу да велику захвалност дугују Влади Републике Српске. С друге старне, очекују да власти Мостара и ХНК кантона обрате више пажње на проблеме и живот повратника.