latinica  ћирилица
08/01/2016 |  07:58 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Припреме за Дан Републике Српске

Уочи 9. јануара - Дана и крсне славе Републике Српске, Светог архиђакона Стефана, у Бањалуци ће бити положени вијенци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија, на Тргу палих бораца НОР-а, те на спомен-костурницу и споменик дванаест бањалучких беба.
Бијељина - билборди у граду, као подршка прослави и очувању Дана Републике - Фото: СРНА
Бијељина - билборди у граду, као подршка прослави и очувању Дана РепубликеФото: СРНА

Полагању вијенаца присуствоваће предсједник Српске Милорад Додик и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

Делегација кабинета предсједника Републике положиће цвијеће и на спомен-обиљежју покојног предсједника Републике Српске Милана Јелића у Модричи. Предсједник Додик ће поводом Дана РС одликовати заслужне појединце и институције.

Биће одржана и сједница Сената Републике Српске.

Дан РС обиљежиће се данас и у Приједору, Бијељини и Палама. Градоначелник Приједора Марко Павић организује пријем за представнике Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Удружење резервних војних старјешина.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић oрганизоваће традиционални пријем за привреднике града, чему ће претходити церемонија полагања вијенаца на споменик борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

И у Палама ће први пут бити обиљежен 9. јануар - Дан Републике Српске, који је посебно важан за ову општину, јер су у Палама настале прве институције Републике Српске.

Након пријема у општини, у цркви Успенија Пресвете Богородице у Палама биће служен парастос за погинуле борце Војске Републике Српске.

У Новом Граду биће одржана свечана академија.

На билбордима широм Српске, као подршка прослави и очувању Дана Републике, појавили су се плакати са натписом "Славимо Републику - 9. јануар".

Широм Српске и на граничним прелазима дијели се промотивни материјал са поруком "Славимо Републику".

Млади СНСД-а организују акцију "Српска и даље слави".

На штандовима у готово свим градовима Српске, грађани ће имати прилику да пошаљу на разгледницама своје мишљење о прослави Дана Републике Српске страним судијама, тужиоцима и високом представнику у БиХ Валентину Инцку. 

"ЗАВЕТНИЦИ" ПОЧИЊУ КАМПАЊУ "САЧУВАЈМО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ"

Српски сабор "Заветници" одржаће данас конференцију у Кнез Михаиловој улици у Београду, чиме ће започети активности у оквиру кампање "Сачувајмо Републику Српску".

Грађани ће том приликом моћи да дају подршку прогласу "Сачувајмо Републику Српску" и тако покажу солидарност са српским народом који се суочава са покушајима западних центара моћи и централистичких власти у Сарајеву да укину Српску, пониште Дејтонски мировни споразум и спроведу насилну унитаризацију БиХ, саопштио је Српски сабор "Заветници".

"Заветници" подсјећају да је Република Српска основана 9. јануара 1992. године као израз вјековне тежње српског народа да очува своју државност, те да је управо у данима када слави 24 године постојања, на Сабору одговорност да покаже да је Србија уз Републику Српску.

"У тренуцима када руководство Републике Српске улаже огромне напоре у одбрани њеног уставноправног поретка и стабилизацији политичких прилика, неопходно је да пружимо подршку нашем народу који је сам подигао и бранио Републику Српску", истиче се у саопштењу.