latinica  ћирилица
02/01/2016 |  08:48 ⇒ 16:51 | Аутор: СРНА

Могерини: Споразуми Београда и Приштине међу највећим достигнућима ЕУ у 2015.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини уврстила је међу 12 највећих достигнућа ЕУ у прошлој години споразуме Београда и Приштине.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Она је констатовала да је протекла година за ЕУ била тешка и интензивна, те поручила да у 2016. години предстоји још посла и дипломатије, преносе београдски медији.

"Година 2015. била је када су Србија и Косово потписали највећи број споразума уз посредовање ЕУ. Преговори су добили нови темпо. Они ће и даље бити тешки, али су Београд и Приштина предузели одлучан и историјски корак у правцу европских интеграција", сматра Могеринијева.

Она је подсјетила да су отворена прва преговарачка поглавља са Србијом, док је /самопроглашено/ Косово потписало ССП. "То је велико достигнуће за Балкан и за све Европљане", истакла је она.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност је у најзначајнија достигнућа убројила споразум о иранском нуклеарном програму, одговор на избјегличку кризу, уједињену борбу против тероризма, глобалну опредијељеност у борби против климатских промјена, преговоре о мировном рјешењу за Либију, као и разговоре о окончању сукоба у Сирији.

Према њеном мишљењу, у 12 достигнућа спадају и јачање односа ЕУ и Африке, као и пријатељства са Кубом и Латинском Америком, чвршћи односи са источним партнерима, оснаживање партнерства са Кином, као и покретање блискоисточног квартета.