latinica  ћирилица
30/12/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

Ђурић: У јануару наставак преговора у Бриселу

Преговори Београда и Приштине биће настављени у јануару у Бриселу, најавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је послије састанка са представницима Срба са Косова и Метохије рекао да ће Србија настојати да на преговарачки сто стави теме о којима Приштина до сада није жељела да разговара, а тичу се положаја Срба, њихове имовине, права и квалитета живота.

У обраћању градоначелницима десет српских општина и начелницима управних округа Ђурић је истакао да је у преговорима са Приштином у наредној години неопходно на одржив начин ријешити питања која су у вези са положајем Срба, њиховом имовином, културном баштином, статусом и имовином Српске православне цркве.

Према његовим ријечима, заједница српских општина мора да постане стварност у 2016. години и ефикасан сервис грађана Србије на Космету.

Он је позвао на јединство Србе са Косова и Метохије и најавио да предстоје тешки политички и дипломатски напори да заједницу српских општина учине што дјелотворнијом и моћнијом.

На питање о спекулацијама косовских медија да Србија блокира Аустрију да поднесе захтјев за позивни број за Косово, Ђурић је рекао да Србија поштује споразум о телекомуникацијама и све његове елементе.

- Косовски медији пишу и да су за напад у Гораждевцу криви Срби, тако вам је и са поштовањем тог споразума. Ми споразум поштујемо, а шта они раде то никоме није јасно - рекао је Ђурић.

Министар за локалну самоуправу у влади самопроглашеног Косова Љубомир Марић каже да веома брзо може да буде доступан Нацрт статута заједнице српских општина, али да се очекује одлука косовске владе, те да не види разлог да то не буде урађено у наредне двије до три седмице.

- Ако заједница српских општина буде успостављена без директне комуникације са Србима и са Владом Србије, тај документ могу да понесу кући, нама не треба. Ми ћемо имати одговор да заједница српских општина буде успостављена на начин како је договорено - рекао је Марић и додао да планови за ову годину нису могли да буду реализовани због огромне опструкције.

Он је напоменуо да статут заједнице српских општина треба урадити онако како је предвиђено Бриселским споразумом од 25. августа, те да нико нема право да ограничава оно што је договорено све док се не дође до статута.