latinica  ћирилица
30/11/2015 |  22:34 ⇒ 01/12/2015 | 09:23 | Аутор: РТРС

Аспект: Треба ли нам Уставни суд БиХ? (ВИДЕО)

Већ годинама сложене односе у БиХ додатно је погоршала одлука Уставног суда БиХ да је 9. јануар као Дан Републике Српске неуставан.
Емисија Аспект - Фото: РТРС
Емисија АспектФото: РТРС

У кључном тренунтку за Републику Српску услиједио је јединствен став свих политичких представника да таква одлука неће бити спроведена – порука је представника политичких странака у Српској који су гостовали у емисији "Аспект". Потписане изјаве, да је одлука Уставног суда БиХ неприхватљива, како су истакли, сви ће се придржавати.

Одлука Уставног суда БиХ је политичка порука упућена са циљем да дестабилизује Републику Српску – зато су се сви представници политичких партија ујединили и једногласно поручили да не прихватају одлуку. То јединство ће, надају се, трајати и биће лишено свих личних и политичких фрустрација.

- Ми смо суочени са низом одлука које су деструктивне по Републику Српску, које је развлашћују и баве се њеним статусним питањем, које су нападачки оријентисане и нормално је да ви тада имате политички рефлекс који каже: "Ја ово браним и ја ово не дам!" - рекла је премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић.

- Очекујем да ће ово бити прекретница и да ћемо и друга политичка питања и размирице да рјешавамо на овакав начин - рекао је Драгомир Јовичић (ДНС).

Иако су многи посумњали да ће синоћ договорено, убрзо бити заборављено, и позиција и опозиција поново поручују – у одбрани Републике Српске ништа нас неће разјединити.

Бранко Докић (ПДП) каже да уопште не сумња у оно што је синоћ договорено, и додаје, "да сада треба  помогнемо да артикулишемо оно што је позитивно, и да чак ако има некога да сумња, да му не дозволимо''.

У Палати Републике актери састанка су договорили да је неопходно донијети Закон о Уставном суду БиХ. Имају рок од 120 дана, уколико до тога не дође, Парламент Српске може да донесе одлуку о расписивању референдума, на ком би се грађани изјаснили да ли прихватају одлуку Уставног суда.

- Уколико би био донесен закон о Уставном суду гдје би сваки народ и сваки ентитет имао могућност да у томе учествује, онда би могли да размислимо да ли треба или не треба референдум - рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине РС.

Ова одлука Уставног суда БиХ само је једна у низу која је на штету Републике Српске. Једино мјесто гдје се одлуке доносе и без представника Српске је управо ова правосудна институција, кажу политичари. То се мјесто сада, кажу, користи да се што више и јаче напада на Републику Српску.