latinica  ћирилица
30/11/2015 |  22:30 ⇒ 22:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган нуди оставку ако се докаже куповина нафте од ИС

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган понудио је данас оставку уколико се докаже да су тачне оптужбе да Турска купује нафту од екстремистичке организације Исламска држава, јавио је ТАСС.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP

Турска није толико непоштена да би могла да купије нафту од терориста, рекао је Ердоган у обраћању новинарима.

Уколико буду пронађени докази о нечему таквом, нека их они који дођу до њих представе, рекао је предсједник Турске.

Предсједник Русије Владимир Путин оптужио је раније данас Анкару да је оборила руски авион да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску.

"Имамо сваки разлог да вјерујемо да је одлука да се обори наш авион донијета са жељом да се заштити траса испоруке нафте ка турској територији", рекао је Путин на конференцији за новинаре у Паризу, пренио је АФП.

"Недавно смо имали додатне извјештаје који потврђују да се нафта са територија које контролише ИСИЛ (Исламска држава Ирака и Леванта, што је бивши назив Исламске државе) испоручује Турској у великим количинама", навео је Путин, пренио је ТАС С.

"Има основа да сумњамо да је одлука да се сруши наш авион била мотивисана жељом да се заштити траса испоруке нафте до лука гдје се укрцава на танкере, а да је одбрана Туркмена била само изговор", казао је руски предсједник.

Турска је 24. новембра изнад турско-сиријске границе оборила руски војни авион, наводећи да је повриједио турски ваздушни простор, што је званична Москва негирала.